Álom az árbevétel-növekedés

RandstadA hazai vállalatok több mint fele nem számít árbevételének növekedésére, de a tavalyinál még így is valamivel optimistábbak az idei üzleti teljesítményükkel kapcsolatban.

A Randstad munkaerő-közvetítő vállalat magyarországi HR-döntéshozók és felső vezetők körében végzett kutatása szerint a felmérés résztvevőinek 45 százaléka számít vállalata nettó árbevételének növekedésére az idén, ez négy százalékponttal magasabb arány tavalyhoz képest, ugyanakkor még így is jóval kevésbé optimisták 2022-höz képest, amikor a válaszadók 61 százaléka várt emelkedést. A pozitívan gondolkodók 64 százaléka négy-tíz százalékos bevételnövekedést prognosztizál, de előfordulhat, hogy ez nem jelent valós gazdasági növekedést, ha nem fedezi majd az infláció mértékét. Kimondottan optimistán a válaszadók 26 százaléka tekint erre az évre, ők nettó árbevételük 11 százalékot meghaladó mértékű növekedésével terveznek.

A tájékoztatás szerint a 2022-es három százalékról tizenkét százalékra nőtt azoknak a cégeknek az aránya, ahol a nettó árbevétel csökkenésére számítanak, míg tavaly tíz százalékuk számolt csökkenéssel. A válaszadó cégek több mint harmada stagnáló árbevétellel kalkulál 2024-ben, öt százaléka pedig nem tudja, hogy mire számítson. Míg 2022-ben a felmérésben részt vevők 89 százaléka tervezett létszámbővítést, tavaly már csak 34, idén pedig 30 százalékuk. A válaszadó cégek 17 százaléka nem tervez változást a munkavállalói létszámban, de a felmondókat nem fogják pótolni.

A megoldás: fizetésemelés

Idén ismét az it-szakemberek a legkeresettebbek, őket követik a mérnökök, valamint a számvitellel és pénzüggyel foglalkozók. Új munkatársak toborzásánál a vállalatoknak évek óta az irreális fizetési elvárások jelentik a legnagyobb problémát, a válaszadók 88 százaléka számolt be erről. A jelöltek kevés releváns munkatapasztalata vagy a munkatapasztalatuk hiánya, valamint a nem megfelelő nyelvtudás szintén jelentősen nehezíti a megfelelő munkavállalók megtalálását; míg előbbit a válaszadó cégek több mint fele tapasztalta, utóbbiról több mint harmaduk számolt be. A felmérésben részt vevő vállalatoknak a legjobban teljesítők megtartása és a tehetséges vezetők fejlesztése, valamint a dolgozók elkötelezettségének megőrzése is kihívást jelent, 72, illetve 66 százalékuk említette ezt.

A HR kihívások megoldását a szakemberek egyértelműen a fizetések emelésében látják, a válaszadók 77 százaléka jelölte meg ezt tervezett lépésként, kilenc százalékkal többen, mint az előző felmérés során. Az edukációs és tréning programokban a cégek 65 százaléka, a rugalmasabb munkalehetőségben 41 százaléka és az egyénre szabott juttatási csomagban 33 százaléka lát megoldást.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Rémes lesz 2024

szo febr 3 , 2024
Idén a mesterséges intelligenciával súlyosbított kibertámadások és a természeti katasztrófák, vis maior események az üzleti kockázatok legfőbb meghatározói. A magyar vállalatoknak a szabályozási környezet és a gazdasági növekedés üteme is fejtörést okoz. Az Allianz Trade 2024-es, 92 ország több mint háromezer cégvezetőjének részvételével készült Kockázati Barométere kimutatta: a legtöbb cég […]
Bujdosó Tünde, az Allianz Trade kockázatkezelési igazgatója

És még ez is...