Az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség betartását ellenőrzi a NAV

Az adóhatóság megyei (fővárosi) igazgatóságai január 21-től kockázatelemzés alapján ellenőrzéseket végeznek azon online számlaadat-szolgáltatásra kötelezett adózóknál, akik a rendelkezésükre álló kontrolladatok alapján nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a százezer forint feletti áfatartalmú értékesítéseikről. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint az a mintegy másfélezer vállalkozás, amely a tételes áfa kontroll adatok szerint egymillió forint feletti áfaeltéréssel rendelkezik, vagy belföldi beszerzését jelentős részben kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolította, biztosan számíthat az első körben a revizorok fokozott érdeklődésére.

A belföldi adózók közötti ügyletekről kiállított, legalább százezer forint áthárított általános forgalmi adót (áfa) tartalmazó számlákról 2018. július 1-jétől elektronikus úton adatot kell szolgáltatni az adóhatóságnak. A számlázó program automatikusan, rögtön továbbítja a számlaadatokat a NAV-hoz. Az adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik számlatömböt alkalmaznak. Amennyiben az áfa legalább százezer forint, öt napon belül kell elvégezni az adatszolgáltatást, ha pedig eléri az ötszázezer forintot, a számlán szereplő információkat a kiállítás utáni napon kell feltölteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

eNet: a magyarok egyre többet költenek videojátékokra

pén jan 25 , 2019
Magyarországon a felnőtt lakosság hatvan százaléka videojátékozik, és folyamatosan nő az erre fordított összeg is, évente nagyjából 41 milliárd forintos forgalmat generál a videojátékozás az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. (eNet) szerint. Az eNet szerint bár érdemben nem nőtt a videojátékosok köre, akik játszanak, azok viszont egyre többet költenek videojáték vásárlásra, […]
játék

Friss, ropogós