Állítólag hasít az online árfigyelő oldal

Rigó Csaba Balázs GVHJúlius elsejei indulása óta több mint 650 ezer látogató kereste fel az online árfigyelő weboldalát – mondta Rigó Csaba Balázs.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke szerint, a rendszer első napja „nagyon kecsegtető” volt, hiszen több mint 230 ezren kattintottak az oldalra, és az érdeklődés később sem csökkent; az indulás óta eltelt időszakban a látogatók 48 millió alkalommal töltöttek le adatokat és 264 ezer kulcsszavas keresést indítottak a portálon. (Ez a letöltési adat tökéletesen értelmezhetetlen, próbáltuk is felhívni erre a figyelmet, de sikertelenül. A -szerk- megj.) A rendszerben lévő 62 alapvető élelmiszerek egységárait naponta küldi az adatküldésre kötelezett hat kereskedelmi lánc mintegy 1200 boltja. Egy jó értelemben vett „öldöklő” napi árversenyt indított a kereskedők között az árfigyelő rendszer, amelynek bevezetése óta két százalékponttal csökkent az élelmiszer-infláció a Gazdaságfejlesztési Minisztérium számításai szerint – hangsúlyozta Rigó.

444.hu: Miközben az arfigyelo.gvh.hu napi nézettsége a húszezret sem érte el a héten, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint az oldal működése máris jelentősen csökkentette az élelmiszerinflációt…

A GVH elnöke szerint januártól két számjegyű az a forgalom- és keresletcsökkenés, amelyet az infláció miatt elszenved a kiskereskedelem, ezért az ágazat érdeke is az, hogy az ingyenes online árfigyelővel lejjebb szorítsák az élelmiszerárakat és mérsékeljék a pénzromlás mértékét. A Rigó rámutatott, az ugyan nem realitás, hogy visszatérjenek például a 2021. októberi fogyasztói árak, de az élelmiszerárak kisebb csökkentésével és az év végére várt egy számjegyű inflációval helyreállhat a reálbér-növekedés és vélhetően a kereslet is. Az elnök szerint van értelme a rendszer fejlesztésének és bővítésének, az árversenyt látva érdemes elgondolkodni azon, mely termékkategóriákat lehetne a figyelt termékkörbe bevenni, ilyenek lehetnek például a háztartási cikkek. Újabb kereskedelmi egységek csatlakozásával még nagyobb árverseny várható, és nagyobb látogatottság lesz elérhető.

A versenyhivatal elnöke úgy véli, hogy a hat kereskedelmi lánc versenye befolyásolja a rendszert a piaci verseny miatt folyamatosan figyelő kisebb kereskedőket, vagyis szinte az egész szektort, ez pedig közvetve az árak csökkenésére és az inflációra is kedvező hatással van. Ez az árverseny a fogyasztóknak biztosan jó, a GVH-nak pedig az a szerepe, hogy a jogszabály által biztosított eszközeivel és egyéb, önként vállalt feladataival a versenyt szorgalmazza és pártolja – mondta az elnök.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Magyarország már-már digitális paradicsom

hét júl 31 , 2023
Immár az összes hazai közműszolgáltató – gáz-, áram-, víz- és távhőszolgáltató – elérhető az e-bejelentő szolgáltatáson keresztül. Az e-bejelentős szolgáltatást 2022 februárjától indították el, ami a közműátírásoknak igen jelentős egyszerűsítését tartalmazza. Az e-bejelentő szolgáltatás használata megkíméli az ügyintézés során az ügyfeleket attól, hogy egyenként kelljen az ügyfélszolgálatokat felkeresniük, legyen az […]
gázóra

És még ez is...