Alig vásárolnak hamis szoftvert a népek… persze, inkább letöltik

bendzsel-miklosTöbben ismernek legális internetes letöltési lehetőségeket, mint tavaly: míg 2013-ban csak az internetezők 63 százaléka tudott ilyeneket megnevezni, addig az idén már 70 százalék – derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) megbízásából a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. által készített Hamisítás Magyarországon című felmérésből. A közlemény idézi Bendzsel Miklóst, a HENT elnökhelyettesét, aki elmondta: a legfrissebb eredmények alapján egyre jobban tudatosul az állampolgárokban, hogy a hamisítás miatt munkahelyek szűnnek meg, a megkérdezettek 59 százaléka gondolja ezt. Hetven százalék pedig azt válaszolta, hogy az ilyen termékek forgalma növeli a szervezett bűnözés bevételeit. Előrelépésnek nevezte, hogy a legális internetes letöltési lehetőségek ismertsége 2013-hoz viszonyítva tovább nőtt.

A megkérdezettek 77 százaléka nem vásárolna hamis terméket. A jelentés szerint továbbra is a ruházati cikkek alkotják a “legnépszerűbb” hamisítványcsoportot, amit a megkérdezettek 17 százaléka vásárolt 2014-ben, ez kis csökkenés a tavalyi méréshez képest. Hamis illatszer beszerzéséről a válaszadók öt százaléka számolt be, ami az elmúlt évvel holtversenyben a legalacsonyabb mért érték; a 2009-es kiinduló adatfelvételhez képest megfeleződött. A CD– és DVD-hamisítványok vásárlóinak aránya az elmúlt egy év folyamán négy százalék volt, szemben a 2013-as két százalékos eredménnyel. A nem jogtiszta programok vásárlóinak aránya tavalyhoz képest háromról két százalékra csökkent.

A felmérésből kiderült: 2014-ben az előző évhez hasonlóan az internetezők 80 százaléka tagadta, hogy nézett vagy hallgatott volna nem jogtiszta filmet vagy zenét. Tíz magyarból három tudja eldönteni – vagy gondolja magáról, hogy képes rá -, hogy egy interneten lévő tartalom legálisan került-e az internetre. Ez a szám 2010 óta nem változott érdemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Honor 6: a Huawei alázná a nagyokat

csü okt 30 , 2014
A Honor telefonmárka gyártója a Huawei megpróbálja megkérdőjelezni az okostelefonok piacán kialakult helyzetet. A teljesen új márkájú Honor 6 modell az első nyolcmagos prcesszorral érkező 4G Cat6 képes mobiltelefon Európában, amely jó néhány tipikus vásárlói problémára választ ad. Azok számára, akiknek a közösségi életük és a szórakozásuk központjában a telefonjuk […]

Friss, ropogós