A Yettel 4000 bázisállomásának csak az ötöde képes 5G-re

YettelA Yettel idén befejezi a 2020-ban indult hálózatmodernizációs programját, a több tízmilliárd forintos fejlesztés eredményeképpen a teljes hálózat több mint négyezer bázisállomásának minden eleme megújul.

Koller György, a Yettel műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy jelenleg a hálózatmodernizáció kilencven százalékánál tartanak. A fejlesztések során az elavult 3G technológiát kivezették. Az országosan lakosságra vetített 99,5 százalékos lefedettségű 4G-hálózat kapacitása a korábbi két-három szorosára növekedett és a fejlesztés utat adott a legújabb, 5G-technológia elterjedésének, és az erre épülő szolgáltatásoknak is. A Yettel hálózatán a 2010-es évektől évente mintegy harminc százalékos adatforgalom-növekedés történt, ami az 5G és az otthoni szolgáltatások megjelenésével a legutóbbi évben már nyolcvan százalékra nőtt.

A Yettel fokozatosan bővülő 5G-hálózatán

jelenleg országosan több mint 700 bázisállomáson érhető el az 5G mobiltechnológia, és mára a mobilinternet-forgalom mintegy 15 százaléka ezen a technológián zajlik. A szolgáltatás minden olyan Yettel ügyfél számára elérhető, aki rendelkezik ehhez megfelelő készülékkel, és 5G-vel lefedett területen tartózkodik. Az 5G a mobiltechnológia jelenleg elérhető legújabb generációja, ami akár tízszer olyan gyors, és akár tízezerszer annyi eszközt tud kiszolgálni nagyon alacsony válaszidővel, mint a korábbi 4G technológia. Év végére az 5G állomások száma eléri majd az ezret — mondta Koller.

Szafonov Olga, a Yettel lakossági kereskedelmi igazgatója arról tájékoztatott, hogy folyamatosan monitorozzák a hálózat teljesítményét és vizsgálják az ügyfelek igényeit, és ahol szükséges, további fejlesztéseket hajtanak végre. Idén figyelnek az 5G-lefedettség további, főként vidéki fejlesztésére – mondta. A legtöbb ügyfél mobilon és applikációkon intézi a mindennapjait, egyre több okoseszközt használnak, az adatigény folyamatosan emelkedik.

A Yettel 2022-ben a magyar, bolgár és szerb ügyfelek számára bevezetett cseh székhelyű PPF Telecom Group új távközlési márkája. A PPF Telecom Group a kelet-közép-európai régió egyik vezető távközlési szolgáltatója, amely magában foglalja a Yettel távközlési vállalatot és a CETIN távközlési infrastruktúra vállalatot. A csoport öt országban (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Bulgária és Szerbia) van jelen, és mobil, vezetékes, adat- és internetes televíziós szolgáltatásokat nyújt. A régióban 18 millió mobil ügyfele van, továbbá 1,1 millió szélessávú vezetékes előfizetővel és több mint 700 ezer PayTV ügyféllel rendelkezik. A csoport munkavállalóinak teljes létszáma 12 700 fő. A nyilvános cégadatok szerint a Yettel Magyarország 2022-ben, legutóbbi lezárt gazdálkodási évében 217 milliárd forint árbevételt ért el, adózott nyeresége 14 milliárd forint volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Pegasus-gate: A bíróság szerint alapjogokat sértett az adatvédelmi hatóság

csü márc 28 , 2024
ShareTweetPinShareA Fővárosi Törvényszék első fokon két perben is úgy ítélt, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) alapjogsértő módon vizsgálta, hogy sérültek-e a Pegasus-szal lehallgatottak jogai, ezért kötelezte az adatvédelmi hatóságot új eljárások lefolytatására.  A TASZ Pegasus-szal megtámadott ügyfelei – Csikász Brigitta, Dercsényi Dávid és Németh Dániel újságírók, valamint […]
Péterfalvi Attila, NAIH

És még ez is...