A Schneider Electric előre megy, nem hátra

Veres Zsolt, a Schneider Electric vezérigazgatójaJó évet zár a Schneider Electric 2023-ban Magyarországon, halad a cég Dunavecsén megvalósuló okosgyárának építése, és emellett több milliárd forintot ruháztak be más magyarországi üzemeikben.

A társaság közleménye szerint idén márciusban tették le a Dunavecsén épülő Duna Smart Power Systems (DSPS) alapkövét, az év végére elkészült a 25 ezer négyzetméter alapterületű épület, és folyamatosan érkeznek a legmodernebb technológiát képviselő gyártóberendezések és eszközök. Elkészült az üzemhez tervezett, háromezer négyzetméteres raktár, és megindult a porfestő műhely kivitelezése is. A negyvenmillió euróbol készülő okosgyár rendszerei össze lesznek kapcsolva a Schneider Electric digitális épületgépészeti és energiamenedzsment-felügyeleti megoldásaival, a gyártást digitálisan nyomon lehet majd követni.

A gyár építése során figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, napelemeket telepítenek a tető teljes felületére, a fűtés-hűtést, valamint a használati melegvizet pedig talajszondás hőszivattyú-rendszer biztosítja majd, amely már el is készült. Öntözésre és a mosdókhoz esővizet használnak, a kijáratoknál, illetve a teherforgalomhoz pedig olyan légzsilipeket telepítenek, amelyek megakadályozzák a hőveszteséget az épületbe történő belépéskor, illetve távozáskor. A DSPS-ben a tervek szerint a jövő év első felében indul majd meg a termelés. Itt lesz az egyik fő gyártóközpontja a Schneider Electric forradalmi innovációt tartalmazó, a korábban használt kén-hexafluorid (SF6) helyett tiszta levegőt és vákuumtechnológiát alkalmazó középfeszültségű kapcsolóberendezéseinek.

Rendkívül nagy a piaci kereslet

Az MG Zala gyárban összesen mintegy ötmilliárd forintnyi fejlesztés indult el, számottevően bővül a termelési kapacitás. A termelést közvetlenül érintő beruházások mellett, mintegy kétszázmillió forintból a korábbi gázfűtést elektromos fűtésre cserélték, így az MG Zala nettó zéró CO2-kibocsátású gyár lett. A társaság gyöngyösi üzemében mintegy 900 millió forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket, amelyek főként a Canalis áramvezető sínek gyártási kapacitásának növelését célozták. Erre azért volt szükség, mert ezekkel az eszközökkel a kábeles megoldáshoz képest lényegesen gyorsabban telepíthetők az ipari berendezések, illetve kedvezőbb ár-érték arányt képviselnek, így rendkívül nagy piaci kereslet mutatkozik irántuk.

A vállalat idén folytatta járműflottájának átalakítását elektromos gépjárművekre. A vállalat az új munkavállalói igényekhez is alkalmazkodva nagyszámú elektromosautó-töltőt üzemelt be a budapesti központjában. Ezt a fejlesztést a cég saját épületgépészeti rendszere, illetve a töltést menedzselő megoldása felhasználásával oldották meg, így a hálózat bővítése nélkül is meg tudták valósítani ezt a fejlesztést. Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetettek a fiatal utánpótlás bevonzására, és fejlesztésére, amiben komoly sikereket ért el 2023-ban. Mára a budapesti csapatnál közel száz gyakornok dolgozik.

Rendkívül mozgalmas évet zártak

Veres Zsolt, a Schneider Electric magyarországi vezetője szerint, rendkívül mozgalmas évet tudhatnak maguk mögött. A gazdasági körülmények alakulása is indokolja, hogy a jövőben még nagyobb figyelmet kap az energiahatékonyság növelése. Szerinte az idén megvalósult és még folyamatban lévő beruházásaik révén kiváló helyzetben lesznek ahhoz, hogy kiszolgálják a piaci igényeket.

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon, jelenleg négy gyára – két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzeme -, és egy régiós feladatokat ellátó, több mint húsz országot kiszolgáló logisztikai központja (CEElog Szigetszentmiklós) van Magyarországon. Emellett Budapesten működik az üzleti, értékesítési és ügyfélszolgálati központ, valamint Energia- és Fenntarthatósági Szolgáltatóközpontjának európai központja, valamint a társaság globális pénzügyi és beszerzési szolgáltatásokat nyújtó központja. Magyarországon mintegy kétezer főt foglalkoztat, ez a szám a dunavecsei gyár jövő évi indulásával dinamikusan emelkedni fog. A Magyarországon adót fizető állampolgárok által 2,3 milliárd forinttal támogatott, összesen 16 milliárd forint értékű beruházás várhatóan 500 munkahelyet biztosít majd 2025 után a térségben élők számára.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Figyelem! A Lenovo laptopok garanciális szervizelésében jelentős változás történt!

sze jan 3 , 2024
ShareTweetPinShareVan egy jó hírünk mindazok számára, akik a Lenovo cég laptopjával élik az életüket. A márka továbbra is a népszerűségi, keresettségi listák élén szerepel, nem véletlenül. Kitűnő konstrukciókat kínál megfizethető áron – röviden ennyi a siker titka. Viszont eddig akadtak problémák a szervizeltetéssel összefüggésben. Nézzük, melyek voltak ezek, és milyen […]
laptop szerviz

És még ez is...