A helyzet rossz, de egyszer majd jó lesz

money-countingxA bejelentett cégfelvásárlások száma és értéke már emelkedik, a lezárt tranzakciók száma azonban kismértékben visszaesett 2014 januárja és júniusa között – derül ki a KPMG globális felvásárláspiaci (Mergers and Acquisitions – M&A) felméréséből. A piac jövője ennek megfelelően biztató, a felvásárlásra fordítható vállalati források bővülnek, az üzleti bizalmat jelző várható P/E (ár/eredmény) mutató pedig magas maradt. Az M&A-piac jövőjét a kutatók a felvásárlási kapacitásból (a cégek erre fordítható pénzeszközeinek mennyiségéből, azaz a nettó adósság/EBITDA mutatóból) és a felvásárlási étvágyból (a társaságok egy év múlva várható P/E értékéből, azaz cégértékarányos nyereségéből) vezetik le.

A KPMG elemzése szerint az M&A-piac jövője annak ellenére is rendkívül biztató, hogy ebben a periódusban a lezárt tranzakciók száma két százalékkal visszaesett, a tranzakciók összértéke pedig 2012-es szinteken mozog. Ezzel szemben éves visszatekintésben a cégek felvásárlási étvágya 16 százalékkal emelkedett, tranzakciós kapacitásuk pedig 13 százalékkal nőtt világszinten. A már bejelentett, de még le nem zárt tranzakciók összértéke 26 százalékkal nőtt. A lezárt tranzakciók és a bejelentettek közötti olló kinyílását több tényezőre vezetik vissza a KPMG tanácsadói. A Közel-Keleten és Ukrajnában tapasztalható politikai bizonytalanság, a protekcionista politikai erők egyes fejlett államokban tapasztalt előretörése, valamint az adórendszerek változásai átmenetileg megakaszthatják a felvásárlási piac bővülését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az infokommunikáció fiatalít

pén aug 15 , 2014
Az Ericsson ConsumerLab új, USA-ban készült tanulmánya szerint, azok az idősek, akik használják a kommunikációs technológiát, informáltabbnak és fiatalosabbnak érzik magukat, az életüket gazdagabbnak tartják, és szorosabb kapcsolatban vannak másokkal és közvetlen közösségeikkel. Röviden: jobb az életminőségük. A mai az első olyan idős korosztály, amelynek módjában áll a kommunikációs technológia […]