A digitalizáció és az “5.0-ás társadalom” az idei CeBIT központi témája

Az élet egyre több területét átható digitalizáció és a partnerország, Japán révén az úgynevezett 5.0-ás társadalom (Society 5.0) kialakulása a központi téma a németországi Hannoverben a hét végén kezdődő CeBIT-en, a világ legnagyobb információs technológiai szakkiállításán.

A kiállítást vasárnap este nyitja meg Angela Merkel német kancellár és Abe Sindzó, az idei partnerország, Japán miniszterelnöke. A hannoveri vásárvárosban több tízezer négyzetméteren berendezett kiállítás hétfőtől látogatható. A rendezvényen hetven országból mintegy háromezer kiállító mutatja be termékeit és szolgáltatásait. A technológiai innovációval foglalkozó új, feltörekvő cégek – startup vállalkozások – aránya történelmi csúcsra emelkedik, a 35 országból összegyűlő 350 kezdő vállalatnak egy külön csarnokot is biztosítottak, további bő kétszáz startup cég pedig más helyszíneken mutatkozik be. A péntekig tartó kiállításra kétszázezer szakmai látogatót várnak.

A több mint hétezer négyzetméteres nemzeti stand a szuperokos társadalomnak (Super Smart Society) is nevezett 5.0-ás társadalom témája körül épül fel. Az elképzelés szerint a gyűjtögető és halászó-vadászó (“1.0-ás”), majd a mezőgazdasági, utána az ipari és végül az információs társadalom korszaka után elkezdődik az 5.0-ás társadalom kora, amelyben a legfőbb erőforrást már nem az emberi beavatkozás nélkül, a természet ajándékaként fellelhető javak – növények, halak, vadak -, vagy a föld, vagy az ipari termelést megalapozó kőszén és a kőolaj, vagy az információ jelenti, hanem az “innováció kultúrája”, amely összefogja az összes társadalmi réteget és csoportot, átformálva őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

KZ: Magyarország versenyképessége részben a digitális iparágon múlik

vas márc 19 , 2017
Az ország versenyképessége részben a digitális iparágon múlik – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő. A kormányszóvivő hangsúlyozta, a magyar képzés erős, éppen ezért az elsődleges cél, hogy a szakemberek itthon maradjanak, és járuljanak hozzá a “digitális exporthoz”. Hozzátette, a kormány törekvései közé tartozik, hogy megállítsa vagy lassítsa azt a trendet, […]