10 mrd: Lezárult a Programozd a jövőd! projektben

it-turnébuszLezárult a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) Programozd a jövőd! elnevezésű, több mint tízmilliárd forintos projektje.

A KIFÜ közleménye szerint a projekt hozzájárul a digitális gazdaság fejlődéséhez és fontos szerepe van abban, hogy egyre több fiatal tanul tovább ezen a területen. A projekt felsőfokú informatikai képzéseket bemutató pályaorientációs előadásain az elmúlt öt év alatt csaknem 250 intézményben 17 500 diák vehetett részt. A szakma alapjaival további húszezer általános iskolás is megismerkedhetett a 380 előadás alkalmával. Az utazó it-turnébusz 101 állomásán pedig 13 ezer diák interaktív informatika órán vett részt.

A kiemelt programnak köszönhetően sikerült a munkaerőpiaci igényeket és elvárásokat beépíteni a felsőfokú informatikai képzésekbe. A projekt a Széchenyi 2020 programban, a KIFÜ konzorciumvezetésével, a Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége, a Széchenyi István Egyetem, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jogutódjaként a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) konzorciumában valósult meg, 10,110 milliárd forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból.

Spaller Endre, a KIFÜ elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy A Programozd a jövőd! kezdeményezés az informatikushiányra adott válaszként jött létre. A fent felsoroltakon kívül megemlítette, hogy digitális élményközpontokat is hoztak létre, amelyeket több mint ötvenezer diák keresett fel. Mostani közleményükben nem említik azt sem, hogy a programmal nem csak a nebulók ismerkedhettek a szakma alapjaival, de támogatták az infokommunikációs iparágban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozásokat azzal, hogy közel három hónapig biztosították a junior it-szakemberek bérét is. Egyébként nagyon helyesen! A projekt kérdőjeleiről itt olvashatsz bővebben. -szerk-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Vizsgálják az Alzheimer-kór és a cukoranyagcsere zavarait

hét nov 6 , 2023
Az Alzheimer-kór és a cukoranyagcsere zavarainak összefüggéseit vizsgálják szegedi kutatók, az idegsejtpusztuláshoz vezető molekuláris okok feltérképezése mellett céljuk innovatív, diabetikus élelmiszeripari termékek fejlesztése is. A kutatásra létrehozott konzorciumot vezető Pharmacoidea Kft. közleménye szerint a Lissé Kft., a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) részvételével zajló, 2025 őszéig tartó […]
tudós, kutató

És még ez is...