Most tehetsz a valódi családbarát intézkedésekért

Több mint félmillió magyar állampolgár szorul segítségre mindennapi önálló életvitelében egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt. Ők az államtól nem kapnak megfelelő támogatást, ezért szeretteiknek kell gondoskodni róluk. Magyarországon ez a probléma minden tizedik embert érint. A fogyatékossággal élő gyermekeiket vagy éppen idős szüleiket gondozó családtagok teljesen kiszolgáltatott helyzetben élnek, de az önállóan élő fogyatékos emberek sincsenek jobb helyzetben. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület célja, hogy ők mind önállóan élhessenek, de ne legyenek magukra hagyva a problémáikkal, ezért kampányt és petíciót indítanak.

Habár a szükségleteik különböznek, a fogyatékossággal élő és önálló életre vágyó felnőttek, a segítséget igénylő idős emberek, illetve a gondozásra szoruló rokont támogató családok nagyon hasonló problémákkal küzdenek ma Magyarországon. Sajnos egy családtag tartós otthoni gondozása általában együtt  jár a családok elszigetelődésével, súlyos elszegényedésével, a különböző szociális szolgáltatások pedig az érintettek töredékéhez jutnak csak el. Tízből hárman nem is tudnak ezekről a szolgáltatásokról, pedig jogosultak lennének a segítségre. Ráadásul, ahol működik is bármilyen segítő szolgáltatás, ott is csak hétköznap, és csak délután 4-ig elérhető, így a hozzátartozójukról gondoskodó családtagoknak a hétvégén sem marad szabad napja, de szinte egy órája sem az állandó munkában.

“Olyan állami szolgáltatást szeretnénk, amelynek köszönhetően a fogyatékossággal élő, vagy akár a megromlott egészségi állapota miatt akadályozott magyar állampolgárok és családtagjaik is esélyt kaphatnak egy egyenlőbb és méltóbb életre. Ennek megfelelő eszköze pedig szerintünk az lenne, ha a nap 24 órájában elérhető személyi segítő szolgálat jönne létre az egész országban” – fejtette ki Boros Ilona, a TASZ jogásza.

A szervezetek szerint a probléma valójában minden magyar állampolgárt érint, hiszen mindenki érdeke, hogy idős korában vagy idősödő szülei támogatásában kapjon annyi segítséget, amivel tovább élheti saját, önálló életét. “A családbarát magyar kormánytól elvárjuk, hogy gondoskodjon a fogyatékossággal élő, rászoruló, idős állampolgárairól és családtagjaikról” – emelte ki Boros.

A szervezetek céljai eléréséhez petíciót indítottak, amihez itt lehet csatlakozni, hosszabb szakmai anyagukat pedig itt lehet elolvasni. A szakmai anyagot támogatja az ELTE Gyógypedagógus és Társadalomtudományi Kara is, a petíció aláírói között pedig olyan nagy érdekvédelmi illetve érintettekből álló szervezetek találhatóak mint a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szervezete (MEOSZ), Önállóan lakni, közösségben élni Csoport vagy az Életet az Éveknek Országos Szövetség. Nem szerepel a támogatók között néhány jelentősebb szervezet, mint például az Autisták Országos Szövetsége, az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége (ÉTA), valamint a Siket-vakok Országos Egyesülete. Örömmel számolnánk be a csatlakozásukról a petícióhoz.

A petíciónkat támogató szervezetek
• Csak Együtt Van Esély (CSEVE)
• Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány
• Egyesület az Inklúzióért
• “Életet az éveknek” Országos Szövetség
• ELTE- TáTK
• Helpific
• Kacifántos Gyerekeink Mosolyáért Alapítvány
• KORE Koraszülöttekért Országos Egyesület
• Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete
• Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete
• Önállóan lakni – közösségben élni
• People First Egyesület – Pécs
• Találj Magadra Egyesület
• Unikornis Egyesület
• Völgyzugolyház Alapítvány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Szőrmentén birságolta meg a FGVH az online pénztárgépeket vizsgáló cégek

pén jún 14 , 2019
Kartellezés miatt együttesen hetvenmillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Irodatechnikai és Pénztárgép Szervizek Országos Ipartestületét (IPSZOI), valamint több forgalmazó és szervizelő céget. A GVH közleménye szerint a versenyhivatali vizsgálat feltárta, hogy 2014-ben az IPSZOI ajánlott árakat határozott meg az akkor bevezetett online pénztárgépek éves felülvizsgálatára. Az ajánlások korlátozták […]

Friss, ropogós