Veszélyben a magyar életmód

EU-kiberbiztonságAz Európai Parlament képviselői szavazataikkal támogatták, hogy az Európai Unió (EU) csatlakozzon a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményhez – közölte az uniós parlament.

Az európai parlamenti képviselők 472 szavazattal, 62 ellenszavazat és 73 tartózkodás mellett támogatták az EU intézményi csatlakozását a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács által 2011 májusában megalkotott egyezményhez. Az EU csatlakozása az isztambuli egyezményhez nem mentesíti a tagállamokat az alól, hogy maguk is ratifikálják azt – hangsúlyozták az EP-képviselők. Az egyezmény célja az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és az elkövetők büntetlenségének megszüntetése.

Az egyezményt 2019. márciusáig 46 ország és az Európai Unió írta alá. 2012. március 12-én Törökország ratifikálta elsőként, amit 2013-2019 között 33 ország* követett. Az egyezmény 2014. augusztus 1-jén lépett életbe. Az Európai Bizottság 2015 októberében arra a következtetésre jutott, hogy az EU-nak az egyezményhez való csatlakozása koherens uniós szintű keretet hozna létre a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemhez, javítaná a megelőzést, valamint jobb védelmet és támogatást biztosítana az erőszak áldozatává vált nők és gyerekek számára. Az Európai Unió Bírósága 2021-ben megerősítette, hogy az EU minősített többségi szavazással ratifikálhatja az egyezményt. Következő lépésben az Európai Unió Tanácsa lezárhatja az EU csatlakozását az egyezményhez – tájékoztatott az uniós parlament.

*Albánia, Andorra, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Dánia, Észak-Macedónia , Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, Izland, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Málta, Monaco, Montenegro, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, San-Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovénia. Igen, Magyarország nem ratifikálta, és a kormányzó pártok nem is tervezik az egyezmény törvényerőre emelését.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az EJMSZ az ovódásoknak mutatná be a mérnökök munkáját, felkészülnek a bölcsisek

vas máj 14 , 2023
A műszaki pályaorientáció iránt elkötelezett Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) idén már az óvodákra is kiterjesztené a fiatalok edukációját. A számos hazai és nemzetközi céget tömörítő szervezet tagvállalatainak szakemberei az év második felétől olyan, a legkisebbek számára kidolgozott játékos, élményalapú foglalkozásokat fognak tartani ezekben az intézményekben, amelyeken keresztül a […]

És még ez is...