Velencei Bizottság: számos sebből vérzik a szuveNERitásvédelmi törvény

szuverenitási törvényA Velencei Bizottság szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozása és tevékenysége káros, ezért az azt létrehozó törvényből törölni kell a hivatal létrehozására vonatkozó fejezeteket.

A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság kedden bejelentette, hogy megvizsgálta a szuverenitásvédelmi törvény főbb elemeit, különös tekintettel a külföldi finanszírozás tilalmára a választási kampányok során, valamint a Szuverenitásvédelmi Hivatal megalakítását és tevékenységét. A strasbourgi közlemény szerint a Velencei Bizottság véleményében megkérdőjelezte a Szuverenitásvédelmi Hivatal jogalapját mint az „alkotmányos identitás” védelmezőjét.

„Egy demokratikus államban a törvény indoklása által azonosított fenyegetések ellen általában az állami intézményeken keresztül lépnek fel, amelyek a bíróságokon és a bűnüldöző hatóságokon keresztül garanciákat nyújtanak az alapvető jogok gyakorlásába való beavatkozás tekintetében” – fogalmaztak. A Szuverenitásvédelmi Hivatalnak nem szabad beavatkoznia a bíróságok és bűnüldöző szervek alkotmányos hatáskörébe, ezért a Velencei Bizottság nem látja szükségesnek a hivatal létrehozását.

Megállapították, hogy a törvény nem nyújt elegendő garanciát

a hivatal függetlenségére. Mint „államigazgatási szerv”, amelynek elnökeit és alelnökeit a végrehajtó hatalom nevezi ki és menti fel, „a hivatal nem tekinthető függetlennek”. Véleményük szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal „rendkívül széles és homályosan meghatározott” hatáskörrel rendelkezik. Beavatkozhat bármely jogi vagy természetes személy magánéletébe. „Nagy a kockázata tehát annak, hogy a hivatal létrehozása és tevékenysége negatív hatással lesz a magyarországi szabad és demokratikus vitára”.

A szakértőtestület értékelésében megjegyezte azt is, hogy az olyan intézkedések, mint például a politikai pártok és a választási kampányok külföldi finanszírozásának korlátozása, elvben összhangban vannak a nemzetközi gyakorlatokkal és szabványokkal. Hangsúlyozták ugyanakkor: a törvény rendelkezései a választási kampányokon túl kiterjednek a tágabb értelemben vett politikai tevékenységre és a társadalmi változásért folytatott kampányokra is, és az ilyen széles körű megközelítés okát és szükségességét „a magyar hatóságok nem támasztották alá”.

A törvény azon részét, mely kiterjeszti a külföldi finanszírozás igénybevételének tilalmát, a szakértők összeegyeztethetőnek találták a nemzetközi normákkal, de csak az új korlátozások alóli kivételek és pontosabb meghatározások módosításával.

Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői ajánlásokat fogalmaztak meg, amelyek szerint hatályon kívül kell helyezni a szuverenitásvédelmi törvénynek a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozására vonatkozó fejezeteit. Ajánlják továbbá egyebek mellett a „külföldi támogatás” fogalmának árnyaltabb meghatározását, valamint a választási törvény új rendelkezéseiben a tiltott tevékenységek, illetve azok külföldi finanszírozásának pontosabban meghatározását például azzal, hogy a tilalom csak a választások előtt meghatározott időn belül beérkezett pénzeszközökre vonatkozzon.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kinevezték a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal új tagjait

csü márc 21 , 2024
ShareTweetPinShareKoltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke kinevezte a tíz éve működő Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal új tagjait. Az NMHH elnökének tanácsadó testületeként működő kerekasztal állásfoglalásokat, ajánlásokat dolgoz ki a gyermekbarát internetezés elterjesztésére, célja emellett a gyerekek és szüleik médiatudatosságának növelése. A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal segíti az NMHH gyermekvédelmi munkáját, […]
Koltay András, NMHH

És még ez is...