Van némi remény a fellendülésre

DeloitteA tavalyi visszaesés után rekordközeli értéket érhet el idén a technológiai, média- és távközlési tranzakciók (TMT) piaca.

A Deloitte tanácsadó cég a vállalatvezetők visszajelzése alapján az üzletrész-értékesítések jelentős élénkülésére számít a szektorban világszerte. Ezek összértéke 2023-ban 300 milliárd dollár is lehet, noha 2016 és 2020 között még nem érte el az évi átlagos 244 milliárd dollárt. 2022-ben ennél is gyengébben teljesített a piac a recessziós félelmek miatt, így éves szinten idén 50 százalék is lehet az emelkedés a tranzakciók összértékét tekintve.

A TMT-vállalatok a piaci bizonytalanságok miatt vehetik fontolóra az üzletrészeik eladását, miután újraértékelték, milyen érdekeltségeket érdemes eladni, illetve megtartani. A streamingszolgáltatók például a bevételeik csökkenésére számítanak, mert a fogyasztóik jelentős része vissza akarja fogni a kiadásait. Mások a finanszírozási nehézségek miatt, az egyre költségesebb hitelfelvétel helyett választják majd ezt a lehetőséget – indokolta a várakozásait a Deloitte.

A közlemény szerint az év közepén jöhet az akvizíciók felfutása, amit az is erősíthet, hogy a befektetők jelentős pénzeszközökkel várják az új lehetőségeket. Főképp a komoly növekedési lehetőségeket tartogató szoftverüzletágak, illetve az erős üzleti modellel rendelkező, de pénzügyi segítséget igénylő területek számíthatnak vevői érdeklődésre. Elektronikai vállalatok egységei ugyancsak megjelenhetnek a kínálatban, hogy az eladás lezárta után a fő tevékenységükre koncentrálhassanak, és versenyjogi előírások miatt is eladóvá válhatnak nagyobb technológiai cégek üzletágai. Az időzítés tehát kedvező a portfóliótisztításhoz, az átgondolt vállalati stratégia pedig még növelheti is az eladásokból származó előnyöket – hangsúlyozta a Deloitte.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Innovációban is leszakadóban

szo márc 4 , 2023
A magyar vállalatok innovációs aktivitása egyre jobban elmarad a szükségestől és az európai átlagtól, ami enyhén szólva sem ad okot az örömre. Az EU az elmúlt év második felében publikálta innovációs eredményeket, amely minden tekintetben egybecseng a K&H innovációs index mögött meghúzódó felmérés eredményeivel. Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője […]
Németh Balázs, a K&H Bank innovációs vezetője

És még ez is...