Innovációban is leszakadóban

Németh Balázs, a K&H Bank innovációs vezetőjeA magyar vállalatok innovációs aktivitása egyre jobban elmarad a szükségestől és az európai átlagtól, ami enyhén szólva sem ad okot az örömre.

Az EU az elmúlt év második felében publikálta innovációs eredményeket, amely minden tekintetben egybecseng a K&H innovációs index mögött meghúzódó felmérés eredményeivel. Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője szerint ez a tendencia nem ad okot örömre, hiszen éppen az innováció jelentené a vállalati versenyképesség kulcsát.

Az Európai Bizottság tavaly ősszel publikálta a 2022-es európai eredménylistáját, amely 12 szempont és összesen 22 témakör szerint rangsorba állítja és csoportosítja az EU tagországait. Az innováció terén első Svédország, de az élbolyban szerepel még Belgium, Dánia, Finnország – és új csapattagként – Hollandia is. A középmezőnyt követik az úgynevezett „feltörekvő innovátorok”, vagyis azon országok, amelyek az uniós innovációs átlag hetven százaléka alatt szerepelnek. Magyarország 69,8 százalékos teljesítményével mindössze hajszálnyival csúszik bele ebbe a „követő” csoportba, ahol teljesítménye jóval meghaladja a többi csoporttagét: Bulgáriáét, Horvátországét, Lettországét, Lengyelországét, Romániáét és Szlovákiáét. Az EU átlag 9,9 százalékos növekedés produkál az innováció terén, amitől a magyar innovációs aktivitás növekedése 2,8 százalékponttal elmarad, így egyre nő a távolság az EU-átlag innovációs teljesítménye és Magyarország hasonló teljesítménye között.

Összecsengő adatok

Az EU felmérését sok tekintetben alátámasztják azok az eredmények, amelyeket a K&H innovációs index mögött meghúzódó kutatás eredményei tükröznek. A K&H innovációs index 2022 második félévében két ponttal csökkent a félévvel korábban mért, amúgy sem magas harminc ponthoz képest, így lényegében visszaesett az egy évvel korábbi szintre.

„Két év viszonylag aktív innovációs tevékenységét követően most különösen a vállalatok által a jövőben tervezett innovációi jeleznek visszaesést, nyilván nem függetlenül az amúgy is kedvezőtlen gazdasági várakozásokkal” – jelentette ki Németh. Az orosz-ukrán háború szintén kedvezőtlen hatást gyakorol a fejlesztési tervekre. Míg a háború kitörésekor a cégek bő negyede jelezte, hogy a konfliktus hatással lehet innovációs tevékenységükre, addig 2022 második félévében ezt már tíz cégből négy érzékelte.

Átmeneti volt a fellendülés

A K&H innovációs index egy összetett mutató, amely 4 elemből áll össze. Ezek egyike a jövőre irányuló innovációs terveket járja körül. A felmérés szerint az utolsó hat hónapban tovább csökkent a következő évre új terméket vagy szolgáltatás bevezetni tervező cégek aránya. A csökkenés a vállalatok minden szegmensét érinti. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb egy vállalat árbevétele, annál több innovációs tevékenységet terveznek a következő egy évre. A megkérdezett vállalatok 40 százaléka tervez kedvező környezeti hatással járó fejlesztést, éppen annyi, mint hat hónappal ezelőtt.

Noha a vállalatok továbbra is alapvetően igyekeznek házon belül megoldani a fejlesztéseket, az utóbbi időben jelentősen több cég vont be külső partnert erre a feladatra. Az elmúlt év második felében a cégek húsz százalékában folyt valamilyen innovációs tevékenység, de a K&H innovációs index sajnos azt is mérte, hogy a vállalatok hat százalékában a felmérést megelőző két évben felfüggesztettek ilyen jellegű tevékenységeket.

A K&H Csoport innovációs vezetője az idei második féléves innovációs index adatai alapján fontosnak nevezte, hogy érdemben javuljon a vállalatok innovációs kedve, mert mint mondta: „az innováció a versenyképesség kulcsa. Hosszabb távon csak az a cég tud versenyben maradni, amelyik új termékeket, szolgáltatásokat vezet be a piacra, illetve folyamatosan javítja háttérfolyamatainak hatékonyságát”. Hozzátette: „Némi bizakodásra ad okot, hogy a vállalatok zöme erőforrásait éppen a digitális fejlesztésekre összpontosítja és munkavállalóinak is folyamatos informatikai képzést szervez”.

-szerk-Vélemény
Csodálom a K&H Csoport innovációs vezetőjének óvatos optimizmusát, pláne hogy az Európai Bizottság adatai szerint ezt semmi sem indokolja, hiszen a lemaradásunk nő. Amíg egy cég sikere a NER-hez fűződő viszonyától függ, amíg az állam célja a baráti cégek felvirágoztatása, amíg lesz igazi verseny, addig esély sincs arra, hogy a cégek az innováció segítségével próbáljanak piaci sikereket elérni. -szerk-


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Rendszerhiba: megint leállt a határforgalom

szo márc 4 , 2023
Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyében, Bács-Kiskun vármegyében, Csongrád-Csanád vármegyében a közúti határátkelőhelyeken, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. március 04-én 4 óra 40 perctől kezdődően szakaszosan informatikai rendszer probléma jelentkezett. Ezeken a határátkelőhelyen utasok várakozási ideje megnövekedett. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán Reggel nyolc órára elhárítottak a hibát és […]
Beregsurány határátkelőhely

És még ez is...