Van esély fellépni a tisztességtelen webáruházak ellen

A Veszprém Megyei Főügyészség a közelmúltban tisztességtelen általános szerződési feltételek miatt egy veszprémi, elektronikus kereskedelmi szolgáltatást is nyújtó céggel szemben indított eredményes pert.

A fogyasztóvédelmi törvény és a Polgári Törvénykönyv a fogyasztók védelme érdekében jogot ad az ügyésznek, hogy a fogyasztói szerződésekben alkalmazott tisztességtelen általános szerződési feltételek miatt pert indítson a jogsértés megszüntetése érdekében. A főügyészség a keresetében támadta a cég weboldalán közzétett, és az általános szerződési feltételek részét képező azon figyelmeztetéseket, amelyek lényege szerint a forgalmazott termékekről a honlapon megjelent egyes képek csupán illusztrációk, illetve, hogy a honlapon feltüntetésre kerülő, a termékre vonatkozó műszaki adatok, egyéb közlések csupán tájékoztató jellegűek, amelyek megfelelőségéért, teljességéért a cég nem vállal felelősséget.

A szerződési feltételek tisztességtelenségét a főügyészség abban látta, hogy alkalmazásuk révén a vállalkozás a honlapján közöltektől eltérő tulajdonságú termék szolgáltatásával is teljesíthetett, és erre az esetre a felelősségét is kizárta. A főügyészség támadta továbbá a szerződés szolgáltató általi egyoldalú módosításának a lehetőségét, mivel az módot adott rá, hogy a kereskedő a szerződést egyoldalúan, a szerződésben meghatározott alapos ok nélkül megváltoztassa, ráadásul a nem egyértelmű megfogalmazás miatt az egyoldalú szerződésmódosítás a már korábban létrejött szerződéseket is érinthette.

A Veszprémi Törvényszék jogerős ítéletében helyt adott a főügyészség keresetének, és tisztességtelenségük miatt megállapította a kifogásolt általános szerződési feltételek érvénytelenségét, továbbá kötelezte az alperes céget, hogy a bíróság döntéséről az ítéletben meghatározott szöveggel közleményt tegyen közzé a honlapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Panasonic: Preece-et nevezték ki közép- és kelet-európa élére

hét okt 14 , 2019
Október 1-jével David Preece-t nevezték ki a Panasonic közép- és kelet-európai ügyvezető igazgatójának. Preece 1991-ben az Egyesült Királyságban csatlakozott a Panasonichoz. Azt megelőzően a digitális hangszeriparban dolgozott a japán Rolandnál. Korábban már számos marketing és értékesítési pozíciót töltött be Európában. 2013-ban került márkastratégiai igazgatóként a vállalat németországi fő marketing irodájába, […]
Panasonic

Friss, ropogós