USA: vizsgálat indul egy korábbi titkos adatgyűjtés miatt

USA Igazságügyi MinisztériumBelső vizsgálatot indít az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma egy korábbi titkos adatgyűjtés miatt, amelynek során a tárca úgynevezett metaadatokat gyűjtött be az Apple segítségével demokrata törvényhozókról és újságírókról.

“A vizsgálat célja, hogy megállapítsa, a minisztérium az eljárás során betartotta-e az alkalmazandó irányelveket, valamint azt, hogy az ilyen típusú adatfelhasználások vagy vizsgálatok helytelen megfontolásokon alapultak-e” – áll Michael Horowitz, a minisztérium főfelügyelőjének közleményében. “Ha a körülmények indokolják, a főfelügyelői hivatal más kérdéseket is mérlegelni fog, amelyek a vizsgálat során felmerülhetnek” – tette hozzá. Az igazságügyi tárca 2017-ben és 2018-ban egy Oroszországgal kapcsolatos szivárogtatási vizsgálattal kapcsolatban többek között Adam B. Schiff és Eric Swalwell alsóházi demokrata képviselők, valamint jelenlegi és volt alkalmazottjaik és családtagjaik adatait szerezte meg. A minisztérium az elmúlt hetekben a CNN televízió, a The Washington Post és a The New York Times több újságíróját is tájékoztatta, hogy hasonló nyomozások során hozzájutottak az adataikhoz.

Néhány órával Horowitz bejelentése előtt Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője és Dick Durbin, a szenátus igazságügyi bizottságának demokrata elnöke közleményükben felszólították a Donald Trump vezette adminisztráció két igazságügyi miniszterét, Bill Barrt és Jeff Sessionst, hogy tegyenek vallomást a szenátus igazságügyi bizottsága előtt. “Megdöbbentő a felfedezés, hogy Trump igazságügyi minisztériuma titokban rendelte be a képviselőház hírszerzési bizottságának tagjai, kollégáik és családtagjaik, köztük egy kiskorú metaadatait. Ez a hatalommal való visszaélés súlyos esete” – áll a közleményben. A demokrata felsőházi vezetők szerint az ügyet mind az igazságügyi tárca főfelügyelőjének, mind a kongresszusnak ki kell vizsgálnia. eskü alatt vallomást tenni” – áll a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nyaraláshoz kínálja új mobilnet-tarifáját a Telenor

ked jún 15 , 2021
A Telenor megújította a nyaralóba, utazáshoz ajánlott mobilinternetes tarifáját. A mobilrouterrel használható Hipernet Home+ Holiday csomag havi költsége a használatarányos, és csak azokon a napokon kell fizetni, amikor netezünk. A tarifa állandó költségét az alaphavidíj jelenti, amelynek összege hűségszerződés és készülékvásárlás, valamint e-Komfort csomag igénybevétele esetén mindössze ezer forint. Ha […]
Telenor