Újabb szuperszámítógép Debrecenben

HAL9000x, szuperszámítógép, szerverMintegy 1,7 milliárd forint értékű szuperszámítógéppel bővül a Debreceni Egyetem (DE) idén júniusban átadott központja – jelentette be az intézmény kancellárja. Bács Zoltán elmondta: a Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban nevet viselő projekt keretében idén júniusban adták át a Leo fantázianévre hallgató szuperszámítógépet, amely bekerült a világ 500 legerősebb gépe közé, s máris újabb bővítést valósítanak meg, amellyel a szuper-számítástechnikai központ az egész magyar felsőoktatást szolgáló központ lesz. A jelenlegi teljesítőképességét és adattároló kapacitást is a duplájára növelik az új fejlesztéssel – emelte ki a kancellár.

Gaál István, a DE kancellári megbízottja azt hangsúlyozta, hogy az év végére beállítandó szuperszámítógép nélkül versenyhátrányt szenvednének a kutatók. Kiemelte, hogy minden szakterület – irodalom, csillagászat, orvostudomány, genetika – képes használni a szupergépet, amely annak ellenére, hogy drága műszer, magas energiafogyasztású, működtetése milliókra rúg, ám megtérülő beruházást jelent a felsőoktatás számára. A gép beállításával a Debreceni Egyetem szuper-számítástechnikai fellegvár lesz – vélekedett Gaál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nagy volt a baj: védtelenek voltak a közműszolgáltatók it-rendszereinek többsége

pén szept 18 , 2015
A magyar víz-, gáz- és áramszolgáltatók, illetve a csatornázási és a telekommunikációs vállalatok informatikai rendszereinek csupán öt százaléka tudott védekezni külső támadások ellen az it-biztonsággal foglalkozó Hunguard Kft. által végzett vizsgálat során. Az MTI-hez eljuttatott összefoglaló szerint a vállalat szakértői összesen száznegyven rendszert auditáltak, amelyek során többek között etikus hackeléssel […]
ZX-81