Nagy volt a baj: védtelenek voltak a közműszolgáltatók it-rendszereinek többsége

A magyar víz-, gáz- és áramszolgáltatók, illetve a csatornázási és a telekommunikációs vállalatok informatikai rendszereinek csupán öt százaléka tudott védekezni külső támadások ellen az it-biztonsággal foglalkozó Hunguard Kft. által végzett vizsgálat során. Az MTI-hez eljuttatott összefoglaló szerint a vállalat szakértői összesen száznegyven rendszert auditáltak, amelyek során többek között etikus hackeléssel is tesztelték a rendszereket. Az elemzés alapján a közműszolgáltatói rendszerek ötvenhat százalékánál találtak magas biztonsági kockázatot, így egy támadó akár az egész rendszer felett átvehette az uralmat, tetszőleges módosításokat végezve az adatokban, irányítást szerezhet a folyamatok felett.

A vizsgált rendszerek hetvennyolc százaléka közepesen sérülékeny, amelyet kihasználva lehetséges a rendszer nyilvános elérhetőségének korlátozása, vagy egyéb nem kiemelten fontos rendszeradatok megszerzése. Alacsony biztonsági kockázatot pedig az it-rendszerek hatvankét százaléka rejtett. Az elemzők szerint egy vállalatnál akár mindhárom biztonsági kockázat fennállhat. A tájékoztatás szerint az auditálás során a Hunguard szakemberei egyúttal javították az érintett rendszereket, a zárttá tett hálózatok szinte feltörhetetlenek a kibertámadók számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Így védheted a magánéleted: ne kapcsold össze a fiókjaidat

pén szept 18 , 2015
Nemrég az Ashley Madison botrány (egy kanadai társkeresőoldal, melynek adatai egytől-egyig hackerek kezére került) elérte csúcspontját, mikor a hackerek felfedték a privát felhasználók adatait az interneten. Állítólag két öngyilkosság követte az esetet, így a kellemetlen helyzet halálos kimenetelűvé vált. A Kaspersky Lab biztonsági kutatója, Kátya Kocsetkova most hat egyszerű lépésben […]

Friss, ropogós