Bűnszövetségben, üzletszerűen: Kriptovaluta-csalók buktak le

Letartóztattak négy embert, akik egy cégen keresztül kriptovaluta-befektetéseket ígértek, és mintegy százmillió forinttal verték át áldozataikat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntett miatt folytat eljárást a KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztálya egy 2021 óta működő cég vezetői ellen. A Budapest XI. kerületébe bejegyzett gazdasági társaság kriptovalutás portfólió kezelésével és befektetésekkel kapcsolatos szolgáltatások nyújtásával foglalkozott, azonban az ügyfeleknek ígért kecsegtető hozamok elérése helyett az általuk befektetett összegekkel saját bevételét gyarapította.

A cég vezetői a sértetteket azzal hitegették, hogy egy általuk kifejlesztett, automatizált informatikai rendszer választja ki a legideálisabb tranzakciót számukra, vagyis egy kereskedőrobot segít az ügyfeleknek minél nagyobb nyereséget elérni. A nyomozók azonban megállapították, hogy a cég nem rendelkezett kereskedésre alkalmas szoftverrel. A rendőrök eddig 14 sértettet azonosított, akik összesen több mint 66 millió forintot fektettek az üzletbe.

A cég az ügyfélportálján feltüntetett hozamok kifizetését nem vagy csak részben teljesítette, miközben a gazdasági társasághoz és annak ügyvezetőihez köthető bankszámlákon a tranzakciók összértéke meghaladta a százmillió forintot. A cég működését hárman végezték: egy 59 éves balatonalmádi férfi, egy 41 éves érdi és egy 29 éves apci nő. Az illegális üzletből befolyt összegeket mind a cég számlájáról, mind a tagok magánszámláiról az apci nő unokahúgának utalták át. A húsz éves, szintén apci fiatal különböző számlamozgásokon keresztül összesen 95 millió forintot mosott tisztára, majd visszautalta a pénzt az említett három embernek.

A négy elkövetőt egy időben fogták el még október 9-én. Az 59 éves férfit, illetve a 41 és a 29 éves nőt bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalással, míg a húsz éves nőt pénzmosással gyanúsították meg. Mind a három nőt bűnügyi őrizetbe vették, majd kezdeményezték letartóztatásukat, amit a bíróság időközben el is rendelt.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A magyar tőzsdei cégek komoly lemaradásban vannak

ked okt 17 , 2023
A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalatok alig több mint fele tett közzé az uniós zöld keretrendszer (EU taxonómia) szerinti jelentést, e cégek árbevételének csupán egy százaléka származik fenntartható tevékenységből. Az EY nemzetközi tanácsadó cég EU Taxonómia Barométer című tanulmánya (EU Taxonomy Barometer) szerint komoly lemaradásban vannak a tőzsdén jegyzett magyar vállalatok […]
4iG tőzsde teletext

És még ez is...