A kriptovalutás átverések segítségével keresik degeszre magukat a kiberbűnözők

A kriptovaluta jelenség és a kriptopénz tulajdonosok lelkes táborának gyors növekedése nem kerülte el a kiberbűnözők figyelmét sem. Annak érdekében, hogy elérjék undorító, aljas céljaikat, általában hagyományos adathalász módszereket használnak, habár ezek gyakran eltérnek a megszokott forgatókönyvtől. Ihletet merítve az úgynevezett “initial coin offering” (ICO) befektetések és a kriptoérmék ingyenes osztogatásának üzleti modelljéből, a kiberbűnözők képesek profitálni a tapasztalt és az új kriptovaluta tulajdonosok hiszékenységéből egyaránt. A legnépszerűbb célpontok az ICO befektetők, akik pénzüket startupokba fektetik a jövőbeli haszonszerzés reményében. Számukra a kiberbűnözők olyan hamis weblapokat készítenek, amelyek hivatalos ICO projekt honlapoknak tűnnek, vagy megpróbálnak hozzáférni címtáraikhoz, hogy adathalász emailek kiküldésével egy elektronikus pénztárcába csalogassák a befektetők kriptovalutáját. A legsikeresebb támadások jól ismert ICO projektek neveit használják. Például a Switcheo ICO nevének felhasználásával a bűnözők több, mint 6,85 millió forint (~25 ezer dollár) értékű kriptovalutát loptak, miután egy hamis Twitter fiókon keresztül elterjesztették a kamu linket. Egy másik nagyon hasonló példa az OmaseGo ICO esete, amelynek segítségével 300 millió forintnak megfelelő (~1,1 millió dollár) kriptovalutát kerestek a csalók. Végül a Telegram ICO körül keringő pletykák kihasználásával több száz hamis honlapot hoztak létre, amelyek “befektetéseket” gyűjtöttek.

A csalások egy másik csoportja a kriptovaluták hamis igérgetése. A módszer abból áll, hogy az áldozatok egy kis mennyiségű kriptovalutát küldenek cserébe egy későbbi sokkal magasabb összegű megtérülésért. A bűnözők még hírességek közösségi média fiókjait is felhasználták, mint például a sikeres üzletember Elon Musknak és a Telegram messenger alapítójának, Pavel Durovnak a Twitter fiókjait. A hamis fiókok használatával a bűnözők össze tudják zavarni a Twitter felhasználókat, akik bedőlnek a csalásnak és rákattintanak a hamis fiókok bejegyzéseire és válaszaira. Becslések szerint a bűnözők az elmúlt évben több, mint 21 ezer Ether kriptovalutát kerestek, ami több, mint tízmillió dollárnak felel meg a pillanatnyi árfolyam alapján. Ebbe az összegbe nem tartozik bele a hagyományos adathalász támadások által szerzett pénz. “Kutatásunk eredményei azt mutatják, hogy a kiberbűnözők ügyesek az éppen aktuális trendek követésében és az olyan erőforrások kifejlesztésében, amelyekkel a lehető legjobb eredményeket érhetik el a kriptovaluta halászatban. Ezek az új átverések egyszerű társas manipulációs módszereken alapulnak, viszont különböznek az átlagos adathalász támadásoktól, mert ezekkel a bűnözők dollármilliókat keresnek. A bűnözők sikere arra utal, hogy pontosan tudják miként lehet az emberi tényezőt kihasználni, és hasznot húzni a felhasználók online viselkedéséből. A humán faktor mindig is a leggyengébb láncszeme volt a kiberbiztonságnak” – mondja Nagyezsda Gyemidova, a Kaspersky Lab vezető webes tartalom elemzője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Magyar Telekom saját részvényeket ad át a munkavállalói résztulajdonosi programban

ked júl 17 , 2018
A Magyar Telekom saját részvényeket ad át a munkavállalói résztulajdonosi program szervezet (MRP szervezet) részére – közölte a cég. A tájékoztatás szerint 3 770 343 darab saját részvényt (0,36 százaléknyi tulajdonrészt) adott át az MRP-szervezetnek, a tranzakciót követően a társaság tulajdonában lévő Magyar Telekom saját részvények állománya 103 585 darabra […]
Magyar Telekom

Friss, ropogós