Rosszul jártak a tajvani hackerek kambodzsával

kina-rendorA kambodzsai kormány úgy döntött, hogy a területén elfogott internetes és telefonos csalással gyanúsított tajvani állampolgárokat a Kínai Népköztársaságba toloncolja ki, mivel Tajvannal nincs diplomáciai kapcsolata — derült ki hétfői sajtójelentésekből. A beszámolók szerint az őrizetben tartott csoportban 21 tajvani és 14 kínai állampolgár van, elfogásukat a kínai hatóságok segítették. A phnompeni hatóságok állítása szerint valamennyi gyanúsított elismerte bűnösségét. A több milliárd dolláros csalások elkövetői telefonhívásokkal megtévesztő befektetésre vesznek rá többségükben kínai állampolgárokat, az is előfordult, hogy azt állítják, rokonaik fogságba estek és kiszabadításukhoz váltságdíjat kell fizetniük, de állítólag más módon is megcsapolnak számlákat. Egyes áldozatok öngyilkosságot követtek el.

A bűncselekmények elkövetőit jellemzően a kínai szárazföldről és Tajvanról toborozzák, ám lebukásuk után Peking és Tajpej egyaránt igyekszik elérni, hogy a tajvaniakat nekik adják ki. Peking egyrészt az “egy Kína” elvére hivatkozik, másrészt arra, hogy a károsultak túlnyomó része a kínai szárazföldön él, másrészt azt veti Tajpej szemére, hogy a tajvani igazságszolgáltatás többnyire futni hagyja a gyanúsítottakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nagyot ugrana Czunyiné

sze jún 22 , 2016
Egy nagy ugrással, a legmodernebb technikák és pedagógiai módszerek átvételével kell pótolni az oktatás digitalizációjában meglévő 10-15 éves lemaradást — mondta Czunyiné Bertalan Judit. A digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, az optimális minimumra kell csökkenteni a “digitális bennszülötteknek” számító gyerekek és a tanárok közötti szakadékot, ami elsősorban abból adódik, hogy […]

Friss, ropogós