Több mint ötmilliárd forintból fejlesztik a közigazgatási nyilvántartási rendszereket

Mintegy 5,419 milliárd forintból fejleszti az Idomsoft Zrt. vezette konzorcium a három fő közigazgatási nyilvántartási rendszercsoportot idén év végéig, a Nemzeti Adatvagyon Szolgáltatásfejlesztés (NAVASZ) projekt a Széchenyi 2020 programban uniós támogatással valósul meg – jelentette be Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára. Mint elmondta, a fejlesztés lényege, hogy a közigazgatási szervezetek nem saját nyilvántartásokat építenek és fejlesztenek, hanem a közhiteles adatbázisokból kapják meg a legfrissebb adatokat. A projektben létrejövő fejlesztések átláthatóbb ügyintézést, a közigazgatási intézményi kör számára biztonságosabb adatkezelést tesznek lehetővé. Kiemelte: az e-ügyintézésnek az állampolgárokról kell szólnia, akik a fejlesztés eredményeképpen még könnyebben, gyorsabban és egyszerűbben intézhetik majd hivatalos ügyeiket. Ignácz István, nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkár ismertette: az igazgatási ügyek az élethelyzetekhez igazodnak majd, azaz például az okmányok elvesztése esetén egy ügyintézéssel lehet majd pótolni mindent, a korábbi több eljárás helyett.

Arató Dávid, a konzorciumot vezető IdomSoft Zrt.vezérigazgatója közölte: új személyiadat- és lakcímnyilvántartást kezelő szakrendszer jön létre, bővülni fog az ügyfelek által jelenleg is elektronikusan intézhető ügyekben a használható ügyintézési csatornák és ügyek száma. Példaként említette, hogy könnyebben lesz kezelhető az indító adat megadása, az e-személyi vagy személyi szám megadásával a szükséges űrlapok automatikusan kitöltődnek a személyes adatokkal. Bevezetik az elektronikus lakcímbejelentést, az ügyek köre kibővül a tartózkodási hely bejelentésével, hosszabbításával, és egyebek között az érvényesség-ellenőrzéssel is. A közlekedési nyilvántartás megújításával és továbbfejlesztésével pedig egyebek között a járművek első forgalomba helyezését online lehet majd intézni. A konzorciumban a Belügyminisztérium általános szakmai irányítóként és a hatósági feladatok végrehatójaként vesz részt, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) minőségbiztosítási feladatokat lát el, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. főleg alapinfrastruktúra fejlesztésekkel járul hozzá – ismertette Arató Dávid. A fejlesztések olyan minőségi változást eredményeznek, mint amilyen a nyomógombos telefonokról az okostelefonra váltáskor következett be – mondta a vezérigazgató.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Venezuela saját kriptovalutát vezetett be

pén febr 23 , 2018
A gazdasági és pénzügyi csőd szélén álló Venezuela kedden megkezdte saját kriptovalutájának a forgalmazását. Hivatalos közlés szerint ezzel az a célja, hogy “felvegye a harcot az Egyesült Államok által irányított pénzügyi blokáddal szemben”. Az El Petro névre keresztelt kriptovalutából első körben 38,4 millió kriptoérmét bocsátanak ki, összességében pedig százmilliót. Az […]
Bitcoin