Már ötvenmillió kártevőt találtak

vírus mikróbaDőlnek a számítógépes kártevők, az őket terjesztő spammel együtt – olvsható a VirusBuster elemzésében. A tavalyi első negyedévben az ötvenmilliomodik kórokozó-mintát vette nyilvántartásába a nemzetközileg ismert it-biztonsági laboratórium, az AV-Test. A nevezetes szám egy pdf állománynak jutott, amely az Adobe Reader egy sérülékenységét kiaknázva próbálja megfertőzni a Microsoft operációs rendszerét használó számítógépeket. Ily módon a jubileumi szám nemcsak a kártevők valamikor elképzelhetetlen elszaporodásáról árulkodik, hanem arról is, hogy a számítógépes bűnözők fő célpontját már nem az operációs rendszerek vagy a böngészők, hanem a különböző cégektől származó alkalmazások jelentik.

Napjainkra a kiberbűnözés fontosabb tényezővé nőtte ki magát a világ gazdaságában, mint a kábítószer-kereskedelem. A marihuána-, a heroin- és a kokain-piacot összességében 388 milliárd dollárra becsülik. Ugyanakkor az informatikai támadások világszerte 114 milliárd dollár közvetlen kárt okoztak, amihez ha hozzávesszük a nyomozásra és helyreállításra fordított idő 274 milliárdra becsült értékét, összesen 391 milliárd dollárt kapunk. Becslések szerint minden másodpercben 14-en – napi több mint egymillióan – esnek valamilyen informatikai incidens áldozatául.

A gazdasági és politikai konfliktusok a kibertérbe is eszkalálódnak. Mind több országban lépked felfelé a kormányzati feladatok prioritási létráján a it védelem. Mint egy szeptemberben tartott előadásában Michael Chertoff, az Egyesült Államok korábbi belbiztonsági minisztere kifejtette: a világháló előretörése „kétségtelenül növekvő kockázatot jelent”. Minél fejlettebb a technológia, annál inkább számíthatunk arra, hogy rendkívül veszedelmes behatolók látogatnak kiberterünkbe.

Nemcsak a nagyhatalmak vezetőit és szakértőit foglalkoztatják ilyen gondolatok. Hasonló problémákat feszegettek szeptember végén a Budapesten megrendezett  Informatikai Biztonság Napja (ITBN) egyes előadásain. Így nagy érdeklődés kísérte Angyal Zoltánnak, a Puskás Tivadar Közalapítvány hálózatbiztonsági igazgatójának, a CERT-Hungary Központ vezetőjének prezentációját. A szakember elmondta: 2010-ben szinte minden napra jutott hazánkban egy incidens. Hangsúlyozta: a biztonság területén a két legfontosabb feladat a kritikus információs infrastruktúra védelme és a nemzetközi kapcsolatok építése, illetve ápolása.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Anorexiás gépekkel hódítana a HP

ked febr 28 , 2012
ShareTweetPinShareA HP új, nagyteljesítményű vékony klienseket jelentett be. Az új eszközök, a gyártó szerint ideális választások lehetnek minden üzleti helyzetben, ahol az alkalmazottak egy központi kiszolgáló gépre csatlakozva futtatnak távoli alkalmazásokat és virtuális felületeken dolgoznak. A HP T610 és a HP T510 fantázianevű készülékek kétmagos processzorral fog megjelenni. ShareTweetPinShare
ZX-81

És még ez is...