Súlyos pénzbüntetés a premierfilmeket közzétevő honvéd törzsőrmesternek

film-torrentPénzbüntetésre – 350 ezer forintra – ítélte a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa kedden azt a honvéd törzsőrmestert és civil társát, mert több tucat premierfilmet tettek elérhetővé az interneten. A bíróság szerzői jogok jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két férfit. A szerződéses törzsőrmester 2012 elejétől a MUXUJ becenevet használva az általa különböző weboldalakról letöltött, szerzői jogi védelem alá eső, Magyarországon röviddel korábban bemutatott film idegen nyelvű hangsávját leválasztotta, majd ráillesztette a magyar szinkront. Utóbbit általában a filmek első vetítéseinek egyikén vette fel. Az így szinkronizált 39 filmet egy torrentoldalon tette elérhetővé.

A törzsőrmester még abban az évben összeismerkedett a világhálón az RNI nicknevet használó – korábban már többször büntetett – másodrendű vádlottal, de személyes kapcsolatba nem léptek. Megállapodtak abban, hogy az átszerkesztéseket közösen végzik, a filmek letöltésének, összeszerkesztésének, majd feltöltésének feladatait megosztják. 2013. február 12-étől a két vádlott RNI-MUXUJ megjelöléssel 31 filmet tett a nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé, több esetben már a mozipremier után néhány nappal. A bíróság a tizenegy magyarországi filmforgalmazó kárát – a hazai bemutató és közzététel között eltelt idő függvényében – 800 és 3000 dollár között alapította meg alkotásonként. Az esetleges fellebbezések bejelentésére valamennyi érintett három nap gondolkodási időt kért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Telenorosok is kipróbálhatják az LTE-Advanced mámorát

csü ápr 7 , 2016
A Telenor Magyarország teszteli az LTE-Advanced technológiát, amely kétszer olyan gyors adatátvitelt tesz lehetővé, mint a jelenleg legfejlettebbnek számító 4G mobiltelefonos hálózat. A Telenor szerdai tájékoztatása szerint a mobilszolgáltató társaság már hónapok óta teszteli a fővárosban, és most Győrben is több bázisállomásán elérhetővé tette az új technológiát. Az LTE-Advanced a […]

Friss, ropogós