Handó: nagy a lemaradás a bírósági távmeghallgatásban

Hando-TundeElrettentőnek nevezte a bírósági távmeghallgatások alacsony magyarországi számát az európai uniós adatokhoz hasonlítva az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Távmeghallgatás, valamint tárgyalótermi kép- és hangrögzítés a bíróságokon című hétfői budapesti konferencián. Az OBH által szervezett tanácskozáson Handó Tünde felidézte: hivatala informatikai fejlesztéseinek eredményeként bevezették az elektronikus panasz 24 órás beadásának lehetőségét, elérhető az ügyfelek számára a pertartam-kalkulátor, új szolgáltatásként megjelent az eljárásokkal kapcsolatos sms- és e-mail-értesítés, lehetővé vált az elektronikus fizetés az eljárásokban, és elektronikusan is benyújtható a kereset.

A bírósági informatikai fejlesztések következő célkitűzésének nevezte a távmeghallgatás elterjesztését, amelynek előnyei közé sorolta, hogy költséghatékony, csökkenti a munkaterhet, gyors és hatékony, a tanúknak nem szükséges utazniuk, akár más országból is meghallgathatók. Elmondta: 2012-ben 17, 2013-ban 62, tavaly pedig 77 alkalommal volt a bíróságokon informatikai hálózaton keresztül történő meghallgatás. Ehhez képest Ausztriában 2013-ban 10 500, Hollandiában 2014-ben 50 ezer ilyen meghallgatás történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Végre-valahára: elindult a NoSalty gyakori kérdések oldala

ked dec 1 , 2015
A hihetetlenül népszerű gasztronómiai oldal, a NoSalty, elindította gyakori kérdések és válaszok oldalát, a „Mit hogyan?”-t. Az új oldal közösségépítő szándékkal született, hogy a NoSalty felhasználói önálló teret kapva megoldásokkal, tippekkel és ötletekkel segíthessék egymást gasztronómia és életmód témákban. „Ahhoz, hogy ezt a modern, mobil eszközökön is könnyen használható, okos […]

És még ez is...