Mobiltelefonos bűnszervezetet kapcsoltak le

EU ÁFA adóFelszámolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) három, mobiltelefonok és más elektronikai eszközök kereskedelmével foglalkozó bűnszervezetet, amelyek az árukat bonyolult céghálón átfuttatva kerülték el az áfafizetést.

A NAV közleménye szerint a külföldről behozott elektronikai cikkeket, mobiltelefonokat a bűnszervezetek egy bonyolult számlázási láncon, gyakran csak pár hónapig működő, székhelyszolgáltatóhoz bejelentett, strómanok vezette „bukó” cégeken keresztül számlázták tovább, áfafizetés nélkül. Ezek a cégek valós gazdasági tevékenységet nem végeztek, alkalmazottaik nem voltak, kizárólag fiktív számlázásra használták őket, sok közülük rövid úton külföldi állampolgárok nevére került. A cégek az áfacsalással 10,5 milliárd forinttal károsították meg a költségvetést. A NAV összehangolt akciójában 59 helyszínen 226 nyomozó, járőr, informatikus vett részt, a kutatásokat a Merkur bevetési egység és az Europol is támogatta. A költségvetési kár megtérítésére országszerte több mint ötmilliárd forintos vagyont – többi között 1,5 milliárd forint értékben ingatlanokat, egymilliárdos bankszámlavagyont, 187 milliónyi készpénzt, 800 milliós követelésállományt, 616 millió forint értékben árukészletet és százmilliós gépkocsiflottát – foglaltak le, valamint egy 800 milliós áfakiutalást is megakadályoztak. A nyomozók 25 embert állítottak elő és hallgattak ki, közülük 15 embert őrizetbe vettek. A bíróság elrendelte 14 gyanúsított letartóztatását és egy gyanúsított bűnügyi felügyeletét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

IT-biztonsági hiányosságokat (is) tárt fel az MNB a Takarék Bankcsoportnál

csü júl 8 , 2021
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 32,5 millió forint bírságot szabott ki a Takarék Bankcsoport tagjaira hitelkockázati, informatikai, tőkeszámítási, adatszolgáltatási és vállalatirányítási hiányosságok miatt és kötelezte a vizsgált intézményeket azok mielőbbi kiküszöbölésére. A jogsértések miatt az MNB az MTB Zrt. esetében 15,5 millió, a Takarékbankra 14 millió, míg a Takarék Követeléskezelőre […]
Takarékbank

És még ez is...