Óvakodj a Javától, a böngészőtől és az Adobe Readertől!

virus_weekA mobil pénzügyi malware-ekre specializálódott csalókat valószínűleg a tapasztalt „kollégák” inspirálják, akik már évek óta foglalkoznak online pénzlopással — állapította meg a Kaspersky Lab friss tanulmánya. A Zeus továbbra is a legelterjedtebb banki trójai, míg a ChePro és a Lohmys a második, illetve a harmadik helyen áll. A felhasználók pénzét célzó támadások mintegy háromnegyedét banki malware-ekkel követték el, míg a Bitcoin-tárca lopások (14 százalék) kerültek a második helyre idén.

„Az egyik leghatékonyabb módja a számítógépek malware-rel való megfertőzésének az Oracle Java és a webböngészők sérülékenységeinek kihasználása. Ezen kívül a kiberbűnözők továbbra is kihasználják az Adobe Reader sebezhetőségeit. Ezek a fertőzési technikák egyszerűen azért népszerűek, mert a social engineering technikák még mindig hatásosak. Minden évben láthatjuk, hogy a kiberbűnözők egyre kreatívabb és találékonyabb módszerekkel csalják lépre áldozataikat. Ez is az oka annak, hogy a felhasználók még mindig hajlandóak elolvasni egy ismeretlen forrásból érkező, látszólag ártalmatlan e-mailt, amelynek rosszindulatú a melléklete vagy a weboldal, amelyre a benne található hivatkozás mutat” – mondta Marija Garnajeva, a Kaspersky Lab Globális Kutató és Elemző Csapatának vezető kutatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Meg fogsz döbbenni: a világ informatikája számokban XVI.

hét dec 15 , 2014
A telekommunikációs szektor teljesítménye továbbra is nagyon erős, 2014 harmadik negyedévében a teljes eladás értékben 13 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Míg a hagyományos (feature) telefonok folyamatosan veszítenek a népszerűségükből – 40 százalékot csökkentek értékben tavalyhoz képest -, addig az okostelefonok szárnyalnak, értékben közel 20 százalékkal mutatnak […]
szám