5G: a Deutsche Telekom felfüggesztette tárgyalásait a Huawei-jel

Előrehaladott tárgyalásokat folytatott a Deutsche Telekom német távközlési társaság a Huawei-jel az újgenerációs (5G) mobil távközlési hálózat kiépítésével kapcsolatos együttműködésről, de a kínai cég körüli politikai viták miatt felfüggesztette az egyeztetést – jelentették német hírportálok.

Az értesülések szerint a Deutsche Telekom a Huawei-től 533 millió euró értékben vásárolt volna meg az 5G-hálózat bázisállomásaihoz szükséges eszközöket. Az üzlet végül kútba esett, legalábbis egyelőre. December elején a frankfurti repülőtérre szerveztek magas szintű találkozót, amelyen a Deutsche Telekom részéről közölték, hogy jegelni kell a terveket, mert be kell várni, hogy a német szövetségi kormány – amely a részvények 32 százalékával a társaság legnagyobb tulajdonosa – rögzítse az 5G-fejlesztésekről, és így a Huawei esetleges részvételéről is szóló szabályokat. A német kormány még nem készítette el a részletes szabályokat az 5G-hálózatok kiépítéséről és üzemeltetéséről. Az nem várható, hogy kitiltják a Huawei-t, ezt jelzi Angela Merkel kancellár számos nyilatkozata, amely szerint nem lenne helyes eleve kizárni bármely céget a fejlesztésekből, a helyes eljárás pedig az, ha valamennyi lehetséges résztvevővel szemben komoly biztonsági követelményeket támasztanak. Az előírások tervezetét a szövetségi távközlési szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) hozza majd nyilvánosságra, és megkezdi az egyeztetéseket a területen tevékenykedő cégekkel és érdekképviseletekkel.

A hatóság júniusban zárta le az 5G-hálózatok kiépítéséhez szükséges frekvenciák használati jogának árverését. Jogosultságot a Telekom Deutschland, a Vodafone, a Telefónica Germany és az 1&1 nevű mobilszolgáltatót működtető Drillisch Netz szerzett, együtt összesen 6,549 milliárd eurót (2200 milliárd forint) fizetnek. A Telefónica Germany a napokban közölte, hogy a Huaweit választotta beszállítónak hálózata kiépítéséhez. Az árverések nyertesei azzal a feltétellel használhatják a frekvenciákat, hogy legkésőbb 2022 végéig legkevesebb 100 megabites másodpercenkénti (Mbit/s) letöltési sebességet biztosítanak valamennyi tartományban a háztartások 98 százaléka számára, valamint az autópályák, a legfontosabb főutak és vasútszakaszok mentén. További feltétel, hogy legkésőbb 2024 végéig a fennmaradó főutak mentén is legalább 100 Mbit/s letöltési sebességet, az alacsonyabb rendű utak, a fontosabb vízi szállítási útvonalak és valamennyi fennmaradó vasútszakasz mentén pedig legalább 50 Mbit/s letöltési sebességet biztosítsanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Volt microsoft-vezér lett a Vodafone vezérigazgató-helyettese

vas dec 22 , 2019
Szentkuti Gabriellát nevezték ki a Vodafone Magyarország lakossági értékesítési és operációs vezérigazgató-helyettesének — írja a media1.hu. Szentkuti több mint 25 éves vezetői, digitális transzformációs, pénzügyi és szervezetfejlesztői tapasztalattal rendelkezik. 2018 júniusáig ügyvezető igazgatóként, azt megelőzően pedig üzleti stratégiai igazgatói pozícióban dolgozott a Microsoft Magyarországnál. Ügyvezetői ténykedése alatt tört ki az […]