Öt év, és versenytársat kap az emberiség

Jensen Huang, NvidiaJensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója szerint az általános mesterséges intelligencia (Artificial General Intelligence – AGI) már öt éven belül rászakadhat az emberiségre.

Huang, aki a világ vezető mesterséges intelligencia chipek gyártóját vezeti, a Stanford Egyetemen tartott fórumon egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy nagyjából öt év múlva elérik a Szilícium-völgy egyik régóta dédelgetett álmát, azaz olyan számítógépeket fognak tudni létrehozni, amelyek képes úgy gondolkodni, mint egy ember. Huang szerint persze ez az idő nagyban függ attól, hogyan határozzák meg a célt. Ha a cél az, hogy olyan teszteket legyen képes megoldani, amelyek arra szolgálnak, hogy kimutassák ember vagy gép a válaszadó, akkor Huang szerint az AGI hamarosan megérkezik — számolt be a Reuters hírügynökség.

„Ha egy mesterséges intelligenciával elvégeztetnénk minden egyes tesztet, amit csak el lehet képzelni, szerintem öt éven belül minden egyes teszten átmenne a mesterséges értelem” — mondta Huang. Jelenleg a mesterséges intelligencia olyan teszteket tud teljesíteni, mint a jogi ügyvédi vizsgák, de még mindig küszködik az olyan speciális orvosi tesztekkel, mint a gasztroenterológia. Huang szerint azonban öt éven belül bármelyiket képesnek kell lennie arra is, hogy átmenjen.

Más definíciók szerint azonban Huang szerint az AGI sokkal messzebb lehet, mert a tudósok még mindig nem értenek egyet abban, hogyan írják le az emberi elme működését. „Ezért a mérnököknek nehéz a dolguk, mert a mérnököknek meghatározott célokra van szükségük” — mondta annak a cégnek a vezérigazgatója, amelynek termékei olyan rendszerek „lelke”, mint az OpenAI vagy a ChatGPT.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

EP: bevezethető az uniós digitális személyiadat-tárca

hét márc 4 , 2024
ShareTweetPinShareAz Európai Parlament (EP) támogatja az olyan, elektronikus aláírásra is használható digitális tárca bevezetését, amely a köz-, és magánszolgáltatások hitelesítésére és elérésére, valamint dokumentumok tárolására és megosztására is alkalmas. Az EP strasbourgi plenáris ülésén 335 szavazattal 190 ellenében, 31 tartózkodás mellett véglegesen elfogadta azt a rendelettervezetet, amely a kézzel jegyzett […]
digitális tárca

És még ez is...