Netwrix: tippek a biztonság növeléséért

Windoes 10A koronavírus járvány számos új kockázatot, kihívást hozott magával. Néhány tipp a feltárt kockázatok kezelésére a Netwrix szakembereitől.

A járvány alatt a vállalatok fele legalább egy adathalász, negyedük pedig zsaroló támadásról számolt be. Ezen biztonsági kockázatok csökkentésének bevált módszerei a következik: a felhasználók rendszeres oktatása a gyanús linkek, csatolmányok felismeréséről és jelentéséről; az it-rendszerek folyamatos auditja, amellyel például kiugró aktivitás észlelhető a fájlrendszeren zsarolóvírus támadás esetén; az adatokhoz való hozzáférés szigorítása, a túlzott mértékű felhasználói jogosultságok visszavonása.

Minél gyorsabban szüntessük meg a biztonsági réseket. A távmunkára való hirtelen átállás a szolgáltatások minél szélesebb körben való elérését helyezte előtérbe minden mással szemben. Az it-vezetőknek minél előbb fel kell mérni, hogy a meghozott kompromisszumok milyen biztonsági kockázatokat okoznak. Fel kell mérni és dokumentálni kell, hogy milyen extra hozzáféréseket adtak meg, illetve a hozzáférések milyen jellegű adatokhoz történtek, ezáltal felmérhetők és kezelhetők a kritikus és szabályozott adatokat érintő kockázatok. A járvány elülését és a távmunka végét követően ezeket újra szükséges áttekinteni.

Vezessünk be kontrollokat az adminisztrátori tévedések kivédésére. A biztonsági incidensek és az üzletmenet megakadásának vezetői okai a rendszergazdák tévedései, mint pl. a nem megfelelő konfigurációk vagy a véletlen módosítások, melyet a vállalatok csak lassan, akár hónapok múlva ismernek fel. Ezen kockázat csökkenthetők: vezessünk be és alkalmazzuk a legkisebb jogosultság elvét; alkalmazzunk privilegizált hozzáférés-kezelő (PAM) megoldásokat az adminisztrátori tevékenységek korlátozására; a felmerülő problémák észleléséhez alkalmazzunk automatizált napló auditálást; rendszeresen ellenőrizzük, hogy a helyesnek tartott beállításoktól történt-e eltérés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Váratlan: a Telenor hálózatán jelentős forgalomnövekedés volt szilveszterkor

sze jan 6 , 2021
Tízszer annyit mobilneteztünk szilveszterkor, mint öt évvel ezelőtt. Az mobilnet-használat növekedése évről évre megfigyelhető jelenség, ám egyes társadalmi események idején, ünnepi alkalmakkor kiugró értéket képes elérni. Ilyen a szilveszteri időszak is, amelyben a mobilnet-forgalom idén, az éjszakai kijárási tilalom mellett is jelentős, 33 százalékos növekményt generált az előző évhez képest […]
szilveszter

Friss, ropogós