Váratlan: a Telenor hálózatán jelentős forgalomnövekedés volt szilveszterkor

Tízszer annyit mobilneteztünk szilveszterkor, mint öt évvel ezelőtt.

Az mobilnet-használat növekedése évről évre megfigyelhető jelenség, ám egyes társadalmi események idején, ünnepi alkalmakkor kiugró értéket képes elérni. Ilyen a szilveszteri időszak is, amelyben a mobilnet-forgalom idén, az éjszakai kijárási tilalom mellett is jelentős, 33 százalékos növekményt generált az előző évhez képest a Telenor hálózatán. Érdekesség, hogy a Telenornál nem csak az eddigi legtöbbet, hanem az eddig mért legtöbben is használták a mobilnetet szilveszterkor. Feltételezhető, ahogy az online zene streaming és tévészolgáltatások egyre inkább a napi szórakozás részévé válnak, úgy az idei, “otthoni” szilveszteri bulikban is nőtt az online szolgáltatások szerepe. Az online köszöntések, videó-party-k és zene streaming-szolgáltatások használata mind hozzájárult, hogy idén már tízszer akkora mobilnet-forgalom szolgálta ki az igényeket mint öt évvel ezelőtt szilveszterkor.

Szilveszterből az újévbe átlépve évről-évre az éjfél utáni órában indított hívások száma a legmagasabb, hét-tízszerese a megelőző és a következő órákban indított hívásoknak. Így volt ez idén is, amiből látszik, hogy sokan még mindig élőszóban szeretnek mielőbb boldog újévet kívánni távoli szeretteiknek, barátaiknak. Az idei szilveszteri időszakban előző évhez képest húsz százalékkal több beszédpercben fejezték ki gondolataikat a Telenor előfizetői. Újév első napja a pihenésé, a hálózati forgalomból látható, hogy délelőtt 11 órakor már nem tabu a telefonálás: a szilveszteri évzárást követően január elsején 11 órakor figyelhető meg egy csúcspont a beszélt percek mennyiségében, az előző évhez képest idén 21 százalékkal több beszédpercben és átlagosan 12 százalékkal hosszabb hívásokban. A 11 órai kiugrás után mindkét vizsgált évben délután négy órakor figyelhető meg a következő hasonló csúcs a hanghívásoknál.

Az online csevegőalkalmazások sokoldalúsága és a hanghívás tartalmassága mellett az sms továbbra is népszerű újévi köszöntési forma. Bár az éjféli sms-ek darabszáma idén valamelyest elmaradt az előző évhez képest, az újév első délelőttjén most meghaladta az előző év ugyanezen napján küldött mennyiséget. Érdekesség, hogy a legnagyobb újévi sms-forgalom a délelőtti órákban, 8 és 11 óra között zajlott: feltételezhető, hogy sokan ebben az időben és formában pótolták az elmaradt köszöntést, vagy ekkor válaszoltak a korábban sms-ben kapott köszöntésekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Pénzöszvér: okos dolog fillérekért bűnözővé válni?

sze jan 6 , 2021
A könnyű, otthon végezhető munka álcája alatt az internetes bűnözők úgynevezett pénzöszvéreket képeznek ki, akik általában tudtukon kívül segítenek az illegálisan szerzett pénzek tisztára mosásában. Az angolul money mule-nak hívott személy a könnyű pénz ígéretének bedőlő ember, akit egy bűnöző hamis álláshirdetéssel vagy megtévesztéssel szervez be. A beszervezést végző csaló […]
dollár

És még ez is...