A Facebook elindítja Magyarországon a tényellenőrző programját

1

FacebookA napokban indult el Magyarországon is a tényellenőrző program a francia AFP hírügynökség bevonásával, amely a független Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (International Fact-Checking Network) tanúsítványával rendelkezik. Amikor egy tényellenőrző hamisnak értékel egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a hírfolyamban lejjebb pozícionálja a Facebook, jelentősen csökkentve ezzel annak terjesztését. Ezzel a közösségi hálózat megakadályozza a hoax/álhír terjedését, és csökkenti azoknak az embereknek a számát, akik előtt az megjelenik. Azoktól a Facebook-oldalaktól és domainektől, amelyeken újra és újra megosztanak álhíreket, a Facebook elveszi a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget, illetve érzékelni fogják elérésük csökkenését is. Ha egy bejegyzést hamisként jelöl meg a külső tényellenőrző partner, a Facebook figyelmezteti a bejegyzés olvasóit és megosztóit erről a tényről. A külső tényellenőrző partnerek azonban nem távolíthatnak el a fiókokat vagy oldalakat a Facebookról.

„Lengyelország, a Balkán-félsziget, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Románia után Magyarország és Bulgária csatlakozása segít az AFP-nek megerősíteni tényellenőrző hálózatát Közép-Kelet-Európában, ezáltal harcolni a dezinformáció terjesztésével szemben a kontinens e részén. Az AFP a tényellenőrzés terén is megerősíti vezető pozícióját a régióban: az ügynökség immár 17 európai országra terjed ki, és 12 különböző európai nyelven működik” – Christine Buhagiar, az AFP európai regionális igazgatója. A Facebook jelenleg  több mint nyolcvan tényellenőrző partnerrel dolgozik együtt, amelyek világszerte több mint hatvan különböző nyelven ellenőrzik a tartalmakat. A vállalat e tevékenység további bővítését tervezi. (Hírek szerint a politikusok megnyilvánulásait nem fogják ellenőrizni, így azok továbbra is gátlástalanul hülyíthetik a népet. A -szerk- megj.)

One thought on “A Facebook elindítja Magyarországon a tényellenőrző programját

  1. Próbálja csak meg a Tények bemondóit is ellenőrizni! Majd kap a nála sokkal okosabb gázszerelőtől!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Így kerülheted el a hat leggyakoribb telefon balesetet V.

pén márc 5 , 2021
A Doro telefongyártó összegyűjtötte a leggyakoribb telefon baleseteket és azt is, hogyan lehet kivédeni azokat. Összekarcolod kulccsal vagy érmével A telefont mindig a zsebedben vagy a táskádban tartod a kulcsokkal és pénzérmékkel együtt? Ne lepődj meg azon, hogy a mobilod kijelzője és hátoldala is tele lesz a karcolásokkal. Tippek ● […]
okostelefon Samsung