Népi „sport” lett az ülés Németországban

Német népviseletMinden korábbinál több időt, naponta átlagosan bő kilenc órát töltenek ülve a németek egy hétfőn ismertetett felmérés szerint.

Az ERGO biztosítótársaság egészségbiztosítója a kölni testnevelési egyetemmel hetedik alkalommal elvégzett kutatásában kimutatta, hogy a felnőtt német lakosság csupán 17 százaléka folytat a táplálkozástól a stresszkezelésig minden vizsgált dimenzióban teljesen egészségesnek minősülő életmódot. A nagy többség, 83 százalék életvitele valamilyen mértékben káros az egészségre. A 2010 óta gyűjtött adatok alapján egy sor szempontból javul a helyzet, így például a legutóbbi, 2021-es vizsgálatban regisztrált 76 százalékról 85 százalékra emelkedett a nemdohányzók aránya, a csekély stresszterhelés alatt élők és a mindennapi stresszt sikeresen kezelők aránya pedig 40 százalékról 48 százalékra emelkedett.

Aggasztó tendenciák

Ugyanakkor tovább erősödik egy „aggasztó tendencia”: a németek minden korábbinál több időt, munkanaponként átlagosan 554 percet, vagyis több mint kilenc órát töltenek ülve – emelték ki a kutatásról kiadott közleményben, hozzátéve, hogy a legfiatalabbak, a 18-29 év közöttiek ülnek a legtöbbet, munkanaponként átlagosan 621 percet, vagyis bő tíz órát. A részletes adatok szerint a németek naponta átlagosan nagyjából egy órát töltenek ülve a közlekedésben. További csaknem 3,5 órát ülnek a munkahelyükön. A legtöbbet az otthonról dolgozók és a legmagasabb iskolai végzettségűek ülnek munka közben. A televízió előtt napi 1,75 órát, számítógép vagy táblagép előtt további 1,5 órát töltenek ülve a németek, további 1,75 órát pedig egyéb szabadidős tevékenység közben.

A legutóbbi, 2021-es adatfelvétel idején regisztrált 523 perchez képest több mint fél órával nőtt az ülő helyzetben eltöltött idő munkanaponkénti átlaga. A naponta legalább nyolc órát ülők aránya 57 százalékról 62 százalékra emelkedett. Az egészségbiztosító kiemelte, hogy a sok ülés növeli a többi között a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések és még a daganatos betegségek kockázatát is. Mint írták, az ülő helyzetben naponta több mint nyolc órát, intenzív mozgással pedig kevesebb mint öt percet töltő embereket 45 százalékkal nagyobb halálozási kockázat fenyegeti, mint a naponta négy óránál kevesebbet ülő és legalább egy órát intenzíven mozgó embereket. Ugyanakkor már az is húsz százalékkal csökkenti az idő előtti elhalálozás kockázatát a sokat ülő embereknél, ha napi egy órát sétával töltenek ülés helyett.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egy csoda a KRE okosterme

sze aug 16 , 2023
ShareTweetPinShareÚj okosteremmel bővült a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE). A KRE-n működő Információs és Kommunikációs Technológiák Kutatóközpont 2023 májusától az újonnan megnyílt okostermében tartja személyes képzéseit, amely az Alex Fémbútor Kft. és a Stiefel Interactive Kft. támogatásának köszönhetően jött létre. A terem vadonatúj környezetben, barátságos hangulatban nyújtja a mai kor […]
A Károli Gáspár Egyetemen létrehozott Információs és Kommunikációs Technológiák Kutatóközpont okosterme

És még ez is...