Magyar és britt kutatók: galambraj vs. robotraj

 

Tudományos szenzációt hozott a magyar fizikusok és brit biológusok együttműködése, amelynek során feltérképezték, miként zajlik a döntéshozatal egy repülő galambrajban, kik a valódi irányítók. A kutatók további tervei között robotraj építése is szerepel. A kutatócsoport a rögzített repülési útvonalak elemzését a rajon belüli dominanciaviszonyok pontos feltárásával egészítette ki. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon a domináns egyedek válnak-e a repülés során a csoport vezetőivé. Egy közelmúltban megjelent tanulmány arra a meglepő eredményre jutott, hogy a galambok között a repülési irányra vonatkozó döntéseket főként meghatározó egyedek nem azok, amelyek a dúcon belül dominánsak. A repülési döntéshozatal mechanizmusa egy kifinomult, hierarchikus rendszerként jellemezhető. A csoport “bölcsességéhez” minden tag hozzájárul, de bizonyos egyedek választásai nagyobb súllyal esnek latba. A galambok csoportos repülését leíró törvényszerűségeket a most épülő, önállóan repülő robotrajukban is fel fogják használni. Első nyilvános bemutatójuk a Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én lesz — írja az MTI.

Az ELTE-MTA kutatócsoportjában fejlesztették azt a mindössze 13 grammos GPS-eszközt, amely a madarakra erősítve másodpercenként tízszer rögzíti az állatok pozícióját. Az adatok elemzéséből kirajzolódott, hogyan születik a döntés a repülő rajban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Yahoo! megelőzte a Google-t

hét aug 26 , 2013
  A Yahoo! forgalma 2011 májusa óta először előzte meg a Google-ét – közölte a The Washington Post hírét az MTI. A comScore piackutató cég szerint a Yahoo!-nak július folyamán 199,6 millió egyedi látogatója volt a rivális 192,3 milliójával szemben. Tavaly júliusban, amikor Marissa Mayer vette át a Yahoo! irányírását, […]
internet