Négynapos emlékkonferencián emlékeznek meg Rényi Alfrédről

Rényi AlfrédNévadója születésének századik évfordulója alkalmából négynapos, nagyszabású emlékkonferenciát szervez június 20. és 24. között a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete.

Rényi szellemiségét tükrözve a konferencia programja széles spektrumban mutatja be a matematika és különféle alkalmazásai aktuális kérdéseit és eredményeit. A program lehetőséget biztosít a hazai és nemzetközi matematikusközösség számára a matematika és alkalmazásai legújabb eredményeinek megvitatására és új együttműködések kialakítására. A délelőtti plenáris előadásokat délután párhuzamos szekciók követik, az előadók mindegyike a nemzetközi kutatói közösség kiemelkedő egyénisége. A konferencián előad két Fields-érmes matematikus, Wendelin Werner és Martin Hairer. A matematikai élet legismertebb alakjai mellett fiatal kutatókra és doktoranduszra, mintegy kétszáz résztvevőre számítanak a konferencia szervezői.

A rendezvényen a klasszikus matematika legrelevánsabb kérdései mellett olyan interdiszciplináris jellegű kutatások is hangsúlyos szerepet kapnak, amelyek csak a közelmúltban, jóval Rényi halála után váltak önálló diszciplínákká, a matematikus mégis hozzájárult megalapozásukhoz. Ilyen az egyre növekvő jelentőségű adatbányászat, a nanotechnológiában is fontos szerepet betöltő kvantuminformáció-elmélet vagy a hálózatelmélet, amely korunkban kiemelten fontos struktúrák és jelenségek, például az internet, a járványterjedés vagy a közösségi média matematikai leírását adja.

Rényi (1921-1970), a XX. századi magyar matematika meghatározó alakja, a róla elnevezett Rényi Intézet alapítója igazi iskolateremtő egyéniség volt. Ő alapozta meg a modern magyar valószínűségszámítást, amely azóta folyamatosan a nemzetközi élvonalba tartozik. Tudományos munkássága lefedi a matematika valamennyi ágát: fontos eredményeket ért el a számelmélet, a kombinatorika, a valószínűségszámítás, az információelmélet, a káoszelmélet és a statisztika területein is. Mindmáig meghatározó, mély összefüggéseket tárt fel az első látásra függetlennek tűnő területek között, ami számos fontos alkalmazási lehetőséghez vezetett.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Végre minden követelményt teljesített a Unisys digitális munkahely szolgáltatása

hét jún 20 , 2022
Az it-támogatás és szolgáltatásmenedzsment szakmai szövetsége, a HDI bejelentette, hogy a Unisys digitális munkahely szolgáltatása, a Digital Workplace Global Service Desk teljesítette a szövetség IT Support Center tanúsítási programjának összes követelményét. A Unisys digitálismunkahely-szolgáltatását (Unisys DWS) biztosító munkatársak azért dolgoznak, hogy az irodai és otthoni vegyes munkavégzés, vagyis a hibrid […]
Makk Norbert, a Unisys Magyarország ügyvezetője

Friss, ropogós