Negyedével nőtt, rekordértékű volt tavaly a félvezetőpiaci forgalom

áramkőrNegyedével nőtt tavaly a félvezetőipar forgalma globálisan a Gartner piackutató vállalat felmérése szerint. A félvezetőipari ágazat bevétele 2021-ben az előző évihez képest 25,1 százalékkal 583,5 milliárd dollárra emelkedett, és az első alkalommal lépte át az ötszáz milliárd dolláros küszöböt. A válság utáni gazdasági fellendülés közepette szállítási ellátási hiány lépett fel a félvezetőipar termékeiből, ami elsősorban az autóipart érintette hátrányosan – mutatott rá Andrew Norwood, a Gartner kutatási elnökhelyettese. „Az ebből következő erős kereslet, valamint a nyersanyagárak emelkedése jelentősen megemelte a félvezető termékek átlagárát, ami nagyban hozzájárult az ágazat 2021-es bevételének a növekedéséhez” — fogalmazott.

A bevételi rangsorban a Samsung Electronics visszaszerezte vezető helyét az Inteltől, forgalmának 31,6 százalékos növekedésével 75,9 milliárd dollárra. A Samsung ezzel 13 százalékos piaci részesedésre tett szert az Intel 12,5 százalékos piaci részesedése előtt. Az Intel forgalma tavaly mindössze 0,5 százalékkal nőtt, bevétele pedig 73,1 milliárd dollár volt. A két piacvezetőtől messze lemaradva 6,2 százalékos részesedéssel a harmadik legnagyobb forgalmat, 36,3 milliárd dollárt az SK Hynix ért el, 40,5 százalékkal többet az előző évinél. A Micron Technology 29,1 százalékkal növelte a forgalmát tavaly 28,4 milliárd dollárra, ami 4,9 százalékos piaci részesedésnek felel meg. A Qualcomm 26,8 milliárd dolláros forgalmat bonyolított 2021-ben, 52,3 százalékkal többet az előző évinél, piaci részesedése pedig 4,6 százalék lett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Felháborító! Bevándorló gyökerű kagylók küzdenek a Balatonért

csü jan 20 , 2022
Jelenleg két invazív kagylófaj verseng a Balaton elfoglalásáért: a vándorkagyló (Dreissena polymorpha) és a kvagga kagyló (Dreissena rostriformis bugensis). A két hasonló faj különböző túlélési stratégiát folytat, melyek közül a kvagga kagylóé bizonyul hatékonyabbnak. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet két munkatársa, Balogh Csilla és Serfőző Zoltán a lengyelországi Nicolaus Copernicus Egyetem kutatójával, […]
Sponya Bob, kagyló

És még ez is...