Ne dőljünk be a telefonos csalóknak

nyeremenyjatekAz elmúlt időszakban Bács-Kiskun megyében megszaporodtak az úgynevezett „telefonos csalások”. Az ismeretlen számról telefonáló csaló valamely mobilszolgáltató nevében hívja a későbbi áldozatokat, értesíti őket arról, hogy nagyobb összeget nyertek. Azonban akkor jut a „nyereményhez”, ha a csaló által megjelölt mobil telefonszámra pénzt tölt fel. Előfordul olyan is, hogy a sértettek egy része még az ígért „nyereménynél” is nagyobb összeget töltött fel a csaló telefonszámára. Egyetlen mobiltelefon-szolgáltató sem rendez ilyen nyereményjátékokat, akcióik a szolgáltatásaikkal összefüggő kedvezményekkel kapcsolatosak.

A hivatalos szerencsejáték szervező cégek sem hirdetnek mobiltelefonos, pénzfeltöltős nyereményjátékokat. Ne adják meg ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adataikat, ne utaljanak, ne töltsenek fel pénzt ismeretlen által megjelölt telefonszámokra.
Amennyiben ilyen hívást kapnak, kérjék meg a hívót, hogy később hívja vissza Önöket, addig a mobilszolgáltatók ingyenes ügyfélszolgálati számán ellenőrizzék le, hogy esetleg van-e ilyen akció az adott szolgáltatónál. Valószínűleg nem lesz visszahívás. Jó tanács: mindenképpen jegyezzük fel a csaló hívó által használt és a feltöltésre megjelölt telefonszámokat, amellyel segítjük a rendőrség felderítő munkáját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.