Tiltott állami támogatás kapott az Amazon

Tiltott állami támogatásnak minősülnek az Amazonnak nyújtott luxemburgi adókedvezmények, az amerikai kereskedőóriásnak ezért 250 millió eurót (mintegy 78 milliárd forintot) vissza kell fizetnie az államnak – döntött az Európai Bizottság (EB).

“Az Amazon csaknem a nyeresége háromnegyede után nem fizetett adót a jogellenes luxemburgi adókedvezmény következtében. A vállalatnak negyedannyi adót kellett csak fizetnie, mint más helyi cégeknek, amelyek ugyanazon nemzeti szabályok hatálya alá tartoznak” – közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos. Az uniós versenyhatóságként eljáró Európai Bizottság három éve indított vizsgálatot annak megállapítására, hogy sérti-e a szabad versenyt a nagyvállalat és a luxemburgi adóhatóság közötti megállapodás. Az EB a vizsgálat során megállapította, hogy a 2003-ban kiadott, majd 2011-ben meghosszabbított adómegállapodás “bármiféle elfogadható indok nélkül” csökkentette az Amazon által Luxemburgban fizetendő adó összegét. Mint tudatták: az egyezséggel a cég kikerülte az összes uniós értékesítéséből származó nyereségének háromnegyedére vonatkozó adóterhek megfizetését.

Az Amazon 2015-ben bejelentette, hogy addigi európai gyakorlatát megváltoztatva akkortól kezdve az értékesítés tényleges helyén fogja jövedelmeit bevallani és az adót megfizetni. Sajtóhírek szerint ugyanakkor nagyon valószínű, hogy a szerdai döntés ellen a kereskedőóriás és Luxemburg is fellebbezni fog. Hasonló ügyben az EB tavaly 13 milliárd euró visszafizetésére kötelezte az Apple amerikai informatikai óriáscéget az ír adóhatósággal kötött megállapodása miatt, ahogyan illegális állami támogatásnak minősítette korábban azokat az adókedvezményeket is, amelyeket Hollandia nyújtott az ugyancsak amerikai Starbucks kávézóláncnak. Előbbi eset kapcsán a brüsszeli testület szerdán bejelentette, hogy az uniós bírósághoz fordul, mert Írország máig nem szedte be az Apple-től az elmaradt adót.

Becslések szerint 50-70 milliárd euró adóbevételtől esnek el az uniós tagországok a nemzetközi nagyvállalatok kreatív adóalap-csökkentő gyakorlata következtében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Annyi a Windows Phone-nak

ked okt 10 , 2017
Régóta lehetett tudni. Ez is érdekesGigantikus büntetést kapott az Apple Az uniós szabályok […]Q2: gusztustalanul nagy az Amazon profitje Az Amazon internetes […]Izer: jövőre tíz százalék alá csökkenhet az adóelkerülés mértéke Magyarországon Már több mint ötvenmillió […]Mélyreható vizsgálat indul az Amazon ügyében Mélyreható vizsgálatot […]Washington vizsgálja Párizs nagy technológiai cégekre […]