MTVA: a közpénből készült képek elveszítették közfotó jellegüket

Commodore 64 MTI archívumA szerzői jogot teljes mértékben figyelmen kívül hagyó elképzelés a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Archívumában őrzött fotó és egyéb sajtóanyagok „korlátlan, bárki vagy bármilyen felület általi közzétételére vonatkozó követelőzés”, amelynek teljesítése hosszú távon egyet jelentene a magyar hírügynökség fotóértékesítési tevékenységének megszüntetésével.

A közmédia közleménye szerint az MTVA Archívum oldalon több mint 324 ezer képet és csaknem egymillió sajtóanyagot tett mindenki számára elérhetővé. (Igaz többnyire vízjellel felhasználhatatlanná téve. A -szerk- megj.) A közmédia feladata és kötelezettsége a rábízott médiavagyon védelme, és az azzal történő mindennemű visszaélésekkel szembeni fellépés. Ennek alapján a közszolgálati médiaszolgáltató archívumában őrzött képeket, valamint a televíziós, rádiós és egyéb sajtóanyagokat professzionális körülmények között tárolják digitalizálják, a bárki által ingyenesen elérhető oldal.

A közzétett képek szabadon kereshetők, másolhatók és megoszthatók a közösségi média felületein, az MTI ugyanakkor – hasonlóan a világ valamennyi azonos profilú szervezetéhez – fotóügynökségi mivoltából adódóan nem teszi szabadon elérhetővé a termékeit. Az MTVA szellemi tulajdonjogával érintettek lehetnek a Rádió és Televízió Újság fotói is, hiába szerzi meg azokat bárki vitatható körülmények között, esetleges kidobástól tartva, és „ajánlja fel” azokat a köz javára.

Kitértek arra, hogy a Rádió és Televízió Újság teljes gyűjteménye szintén mindenkinek szabadon és ingyenesen elérhető az MTVA Archívumban. A lomtalanítás során vagy családi hagyatékból előkerülő negatívok és pozitív, kinyomtatott képek, azok másolatai feletti rendelkezés sem jogosít fel senkit arra, hogy azokat (a szabad felhasználási esetkörökön túlmutatóan) nyilvánosan közzétegye, ha azok igazolhatóan a közszolgálati médiavagyon részét képezik – figyelmeztettek.

Az MTVA csak és kizárólag olyan alkotások esetében lép fel a rá bízott vagyon védelmében, amelyek jogosultágával minden kétséget kizáróan rendelkezik. Az MTI korábbi munkatársainak munkavégzése során készített, és valamilyen oknál fogva családi hagyatékba került képeit sem sajátíthatja ki senki magának, mert azok szellemi tulajdonjoga az eredeti példányokkal bizonyíthatóan rendelkező MTVA Archívumé. (Igaz, de ez a szellemi tulajdonjog csak 70 évig él. Az ennél régebbi fénykepek szabadon használhatónak kellene lenniük! A -szerk- megj.)


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Orovica váltja Vityit

pén ápr 7 , 2023
ShareTweetPinShareA KÜRT Akadémia ügyvezetői pozícióját Orovica Szilárd tölti be április 3-tól. A társaság közleménye szerint a korábbi ügyvezető, társtulajdonos* Vityi Péter a továbbiakban a digitális és stratégiai transzformációkra fókuszál a KÜRT Akadémia vállalati tanácsadás üzletágában. Mint nyilatkozta: „A továbbiakban a vállalati tanácsadásra, a digitális és stratégiai transzformációkra fókuszálok. Úgy gondolom, […]
Orovica Szilárd KÜRT Akadémia

És még ez is...