Montágh Szalon: terítéken a mesterséges intelligencia

Aczél Petra, a Montágh Testület elnöke és Prószéky Gábor Széchenyi-díjas programtervező matematikus, nyelvész, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója a Montágh Szalon első eseményén a budapesti Hungarian Art and Business kortárs művészeti központban 2024. március 27-én. A rendezvény témája a mesterséges intelligencia és a nyelvhasználat közötti kapcsolat volt. MTI/Balogh ZoltánA Montágh Szalon első eseményén a mesterséges intelligencia (MI) és a nyelvhasználat közötti kapcsolatról Prószéky Gábor Széchenyi-díjas programtervező matematikussal, nyelvésszel, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatójával beszélgetett a Montágh Testület elnöke, Aczél Petra.

Prószéky a mesterséges intelligencia nyelvi modelljei előnyeinek nevezte, hogy ezek az eszközök az emberekkel ellentétben gyorsak és pontosak, azonban kiemelte, hogy „bár sokan elhiszik róluk, hogy intelligensek, azonban mégsem azok”, mivel problémamegoldó és hozzáigazodó képességük az emberekhez képest csekély. Az amerikai OpenAI kutató laboratórium által kifejlesztett chatbot, a ChatGPT gyorsítja az életünket azzal, hogy összerakja nekünk azt a szöveget, amit mi felül tudunk bírálni, ha abban a helyzetben vagyunk. A probléma viszont az, hogy nagyon sok ember nincs felülbírálási helyzetben – mondta a nyelvész. Mindez etikai kérdéseket is felvet, ugyanis mivel mi felügyeljük a szövegalapú párbeszédrendszert, ezért annak a helyességéért, tartalomelemzésért is a minket terhel a felelősség.

A ChatGPT jelenleg mintegy 180 milliárd angol nyelvű szóval dolgozik,

így a chatbotban angol nyelvű szóból van a legtöbb. Második helyen a francia nyelv áll mintegy hárommilliárd francia szóval, a magyar nyelv pedig a tizenkilencedik a sorban: a chatbot körülbelül 127 millió magyar szóból merít, ami „körülbelül egy wikipédiányi mennyiség” – fogalmazott a nyelvész. Szemléltetésképpen megjegyezte, hogy Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye 135 ezer szóból áll. Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy ezek a mesterségesintelligencia-alapú nyelvi modellek lehetnek egy nyelv megmaradásának a tényezői a jövőben, különösen a kihalás szélén álló nyelvek esetében – fogalmazott Prószéky.

A Nyelvtudományi Kutatóközpont munkatársai által fejlesztett mesterségesintelligencia-alapú szövegszerkesztő és nyelvelemző, PULI nevű szoftver egyik fontos célja, hogy olyan hazai intézmények, többek között a magyar államigazgatás szervei, továbbá bankok, biztosítók használhassák, melyek teljes joggal félnek elküldeni tartalmaikat, adataikat a világ nagy cégeinek kiszolgáltatni.

2022-ben az OTP Bank szerződött az akkor még létező Innovációs és Technológiai Minisztériummal egy 7,3 milliárdba kerülő szuperszámítógép beszerzésére egy mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló, magyar nyelvi modell kifejlesztésének érdekében. Az OTP Bank a szuperszámítógépet szállító SambaNova Systemstől egy komplex szolgáltatást vesz igénybe. Érdeklődésünkre a bank közölte, hogy a rendszer rendben működik, és mivel szolgáltatás részeként vásárolta meg a bank, a folyamatos hardver- és szoftverfrissítéseket is végrehajtja a cég. Az infrastruktúrán több nyelvi modellt alkottak már, kutatás-fejlesztési céllal és valós felhasználási céllal egyaránt. Például a 1,5 milliárd paraméteres GPT-3 szintű modellt már hatszor hozták létre, hogy el tudják végezni a megfelelő teszteket, performanciaméréseket, vizsgálják a lingvisztikai sajátosságokat. Létrehoztak egy magyar-angol kétnyelvű GPT-3 szintű modellt is. Jelenleg a modell felhasználási eseteinek vizsgálata zajlik. A bank közölte, hogy felelős, mesterséges intelligenciát használó vállalatként igyekeznek minden szempontot figyelembe venni a megoldások kialakítása során. Emellett a modellt tovább fogják fejleszteni, például az OTP Csoport egyéb nyelveinek hozzáadásával — tudta meg a minuszos.hu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Assange kiadatása: Biztosítékokat kér Washingtontól a londoni felsőbíróság

hét ápr 1 , 2024
ShareTweetPinShareJogi biztosítékokat kér az Egyesült Államoktól a londoni felsőbíróság, mielőtt döntést hozna arról, hogy Julian Assange fellebbezhet-e az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen. A bírói testület által kért biztosítékok között szerepel az is, hogy kiadatása esetén a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját Amerikában nem ítélik halálra. Az 53 […]
Julian Assange

És még ez is...