Már az elhullott állatok adatait is fel lehet tölteni

Nagy Téli MadárlesA Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) legújabb, TOTEM nevű okostelefonos alkalmazásának segítségével könnyen bejelenthető az elhullott vadon élő állatok.

Az MME TermészetLesen adatgyűjtő program legújabb okostelefonos alkalmazásának célja olyan adatbázis kiépítése, amely egy helyen gyűjti a régióban előforduló, vadon élő kétéltű, hüllő-, madár- és emlősfajok pusztulásának főbb okait (mérgezés, áramütés, elütés, ablaknak ütközés, lelövés stb.), ezzel segítve a veszélyeztetett fajok megőrzését szolgáló védelmi intézkedéseket. Az alkalmazás az egyes fajmegőrzési programok tevékenységéhez is fontos adatokkal szolgálhat. A terepi adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében a TOTEM adatbázis is az MME által kidolgozott, Turdus nevű (ez a rigófélék tudományos családneve) mobiltelefonos applikáció keretében működik, és azonnal rögzíti a bevitt adatokat, a megtalált állatokról készített fotókat.

Felidézték, hogy az EU LIFE Nature alapja által a Közösen a természetért nevű pályázat által támogatott TOTEM modul csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a madarak és más állatok megfigyelésébe. Az elhullott állatokról történő adatszolgáltatás mellett decemberben folytatódik a 2022-ben elindított Téli madárles, márciustól a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales is.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ismét Szlovéniában bizonyított a Laurel

hét dec 25 , 2023
ShareTweetPinShareA Shell Mobility a közelmúltban jelent meg Szlovéniában, az üzemanyagtöltő állomásaik célországi háttértámogatását a kasszaspecialista Laurel Számítástechnikai Kft.-re bízta. A projekt magyarországi feladatait pályázat útján nyerte el az idén harmin éves Laurel, amely tavaly őszre sikerrel telepítette és beüzemelte az új, általa lokalizált rendszert a Shell Hungary zRt. 196 töltőállomásán. […]
Bessenyei Attila, Laurel

És még ez is...