Letöltendő börtönbüntetések a Microsoft korrupciós perében

1

bortonMeghozta ez első ítéleteket a román legfelső bíróság csütörtökön a Microsoft-aktaként emlegetett korrupciós perben. A kilenc volt minisztert és több egymást követő kormányt is érintő, számítástechnikai közbeszerzésekkel kapcsolatos korrupciós ügyben tavaly első körben négy gyanúsított ellen emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Ebben a perben hozott alapfokon a megszokottnál enyhébb ítéleteket a bíróság, méltányolva azt, hogy több vádlott is beismerő vallomást tett, és megnevezte bűntársait.

Gabriel Sandu volt távközlési miniszter két év letöltendő, Gheorghe Stefan, Karácsonykő (Piatra Neamt) volt polgármestere három év letöltendő, Dorin Cocos üzletember két év letöltendő, Dumitru Nicolae üzletember pedig másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A bíróság négyüktől összesen 11 millió eurónyi vagyonelkobzást is elrendelt. A DNA azt állította: a vádlottak 27 millió euróval károsították meg a román államot. Az ítélet nem jogerős.

Az ügyészek szerint a bukaresti oktatási, az informatikai és a pénzügyi minisztérium több korábbi vezetője néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadott el, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá. A Microsoft-ügyben – a most elítélt Sandun kívül – további nyolc volt miniszter ellen folyik bűnvádi eljárás, ellenük nem emelt még vádat a DNA.

One thought on “Letöltendő börtönbüntetések a Microsoft korrupciós perében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Több, mint félszáz sértettet károsítottak meg az internetes csalók

pén márc 25 , 2016
A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség kisebb kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, valamint más bűncselekmények miatt vádat emelt három férfivel szemben. Az elkövetők megegyeztek abban, hogy az interneten valótlan tartalmú hirdetéseket tesznek közzé, amelyben babakocsikat, mobiltelefonokat, televíziókat és játékkonzolokat hirdetnek eladásra. A férfiak azonban a hirdetésekre jelentkező […]

Friss, ropogós