Lassul az okostelefon világpiac növekedése

scanner-okostelefonAz okostelefonok világpiaci értékesítésének lassulására számít az idén és a következő években is az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató intézet, amelynek negyedéves rendszeres piaci felmérése szerint a tavalyi volt a kétszámjegyű növekedés utolsó éve az okostelefonok világpiacán. Tavaly 1,44 milliárd okostelefont értékesítettek világszerte, 10,4 százalékkal többet, mint 2014-ben. A 2016-os értékesítés az IDC szerint ennél 5,7 százalékkal lesz magasabb, a piackutató intézet 1,52 milliárd készülék értékesítésével számol. Az IDC előrejelzése szerint a piaci növekedés az elkövetkező években is folytatódik, de csak egyszámjegyű százalékos mértékben, és 2020-ra eléri az éves 1,92 milliárdos volument. A készülékek átlagos eladási ára (ASP) eközben folyamatosan csökken, a 2015-ös 295 dollár után 2020-ban várhatóan 237 dollár lesz.

Az okostelefon értékesítéseken belül folyamatosan növekszik a nagyméretű “phablet” készülékek részaránya. A 2015-ös forgalomnak mintegy 20 százalékát adták a nagy monitor átmérőjű okostelefon készülékek, ami az IDC előrejelzése szerint 2020-ra 32 százalékra emelkedik. Az Android készülékeknél a nagyméretű készülékek részarányának növekedése megegyezik majd a piaci átlaggal, az Apple készülékeknél pedig a 2015-ös 26 százalékról 2020-ra 31 százalékra emelkedik a részarány.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A centrumok központokká válnak, ahol új lehetőségek nyílnak az informatikai tudás bővítésére is

hét márc 7 , 2016
Átadták a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2016. évi szakképzési díjait csütörtökön Budapesten. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a díj fővédnöke az átadáson hangsúlyozta, olyan szakképzési rendszert kell kialakítani Magyarországon, amely a gazdaság igényeinek megfelelő, a munkavállalóknak pedig elhelyezkedési lehetőséget adó szakoktatást valósít meg. A tárcavezető beszédében úgy fogalmazott, 2015 a […]
Varga Mihály

Friss, ropogós