Kutatók éjszakája: a Mikromat is kipróbálható lesz az NJSZT programján

MikromatKovács Mihály piarista tanár legendás kibernetikai építőkészletének, a Mikromatnak a replikáit is kipróbálhatják a látogatók szeptember 30-án a Kutatók éjszakáján.

A Mikromat egy olyan kibernetikai építőkészlet, amelynek segítségével már 1967-ben, egy évtizeddel az otthoni pc-k megjelenése előtt bárki elsajátíthatta – az akkor még szobányi méretű – számítógépek működési elveit. Az építőkészlet kifejlesztése a piarista szerzetes nevéhez fűződik, aki a készlet kidolgozásakor a Budapesti Piarista Gimnázium tanáraként dolgozott. A Mikromat prototípusát a gimnázium egyik diákja, Woynarovich Ferenc készítette 1966-ban. Kovács, az Iskolatelevízió műsora révén tett szert országos ismertségre. A piarista szerzetes Öveges Józsefhez hasonló játékos módszerekkel oktatta a kibernetikát, az első magyarországi középiskolai informatikatanárként tartják számon. Ötvenöt évvel az eredeti számítógépmodell megjelentetése után Vid Gábor készítette el a Mikromat replikáját, amely az eredeti „Tücsök” nevű prototípus alapján készült.

A beharangozó szerint a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) és a Piarista Rend közös programján a Piarista Gimnáziumban három rendelkezésre álló példányon is kipróbálhatják az érdeklődők a Mikromat építőkészletet, megtapasztalva, hogy mennyiféle érdekes kapcsolás állítható össze benne, és milyen sokrétű feladatokra alkalmasak napjainkban is a relék. A prototípus gép, a Tücsök továbbfejlesztett változatával bemutatót lehet megtekinteni. Az előadások pedig Kovács és a Piarista Rend oktató hagyományai előtt tisztelegnek. Az előadások 17 és 18 óra között lesznek, az interaktív bemutatókat 18-20 óra, és 20-22 óra között tartják meg. A programokra előzetes regisztráció szükséges az eseménysorozat weboldalán (kutatokejszakaja.hu).

Állítólag a Doom mindenen IS fut. Érdekes lenne megnézni egy pályát a Mikromaton! A -szerk- megj.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Exobolygók nevét keresi az IAU

sze szept 28 , 2022
A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU – International Astronomical Union) pályázatot hirdet húsz olyan exobolygórendszer névadására, amelyeket hamarosan a James Webb-űrtávcsővel is meg fognak figyelni. Az IAU Csillagászat Népszerűsítéséért Felelős Irodája (Office for Astronomy Outreach – OAO) felkéri az IAU soraiba tartozó, illetve azon kívüli csillagászokat, hogy tanárokkal, tanulókkal, amatőrcsillagászokkal és […]
exobolygó

És még ez is...