Szimulációban erős a BME

Légrády Dávid, a BME TTK Nukleáris Technikai Intézet egyetemi docenseA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának (BME TTK) kutatócsoportja a legkorszerűbb grafikus processzorokra kifejlesztett reaktorszimulációs programjával Európai Atomenergia Közösség (EURATOM) Nukleáris Innovációs Díjat nyert – közölte az BME.

A tájékoztatás szerint az Európai Atomenergia Közösség innovációs pályázatára érkezett újításokat független nemzetközi szakértői zsűri értékelte. A műegyetemi fejlesztés egy finn fejlesztéssel megosztva nyerte el a 3. díjat a reaktorbiztonsági kategóriában. A díjazott fejlesztés, a szinte teljes pontosságú neutronfizikai számítást lehetővé tévő GUARDYAN számítógépes programja jelentősen hozzájárulhat az atomreaktorok biztonságosabbá tételéhez. Az atomreaktorokkal szemben folyamatos elvárás a magas biztonsági színvonalú működés, aminek egyik záloga, hogy a bennük lezajló folyamatok nagy felbontásban leírhatók legyenek a legkorszerűbb informatikai eszközökkel – emelik ki a közleményben. A tájékoztatás szerint az EURATOM Nukleáris Innovációs Díjat Légrády Dávid, a BME TTK Nukleáris Technikai Intézet egyetemi docense, a programot fejlesztő kutatócsoport vezetője 2022. május 31-én vette át a franciaországi Lyonban, a FISA 2022 konferencián.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A magyarok többsége kedveli a digitális fizetést

csü jún 2 , 2022
A magyarok több mint fele a digitális fizetést részesíti előnyben a gyorsaság és a kényelem miatt – legalábbis ez áll a Visa friss felmérésébem. A tanulmány szerint a magyar fogyasztók 57 százaléka bankkártyával fizet vásárláskor. A digitális fizetési módot kínáló üzleteket a magyar fogyasztók pozitívan ítélték meg, a válaszadók 84 […]
Kiss Ede, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője

Friss, ropogós