Kipróbáltuk az AOC Agon Pro AG276QZD gamer monitort

AOC Agon Pro AG276QZDAz AOC egy új 27 hüvelykes OLED monitorral igyekszik meghódítani a gémerek szívét. Az Agon Pro AG276QZD egyedi, aszimmetrikus kialakítással és jó csatlakozási lehetőséggel emelkedik ki a gémermonitorok egyre népesebb kínálatából.

A monitorok világában az AOC Agon Pro AG276QZD szokatlanul aszimmetrikus. Bár elölről nézve hagyományosnak látszik (értsd ugyanolyan fekete téglalap, mint szinte mindegyik mai monitor), de hátulról és felülről nézve a monitor háza már korántsem a megszokott képet mutatja. Még a hátul lévő sokszögű LED-fénysor és az OSD kapcsoló is aszimmetrikus. Az aszimmetria az állványnál folytatódik, amelyet bravúrosan sikerült kompaktra kialakítani: egyik oldalon jobban kilóg, mint a másikról. Nagy előny, hogy így sokkal kevesebb helyet foglal, mint a vetélytársak megoldásai, mégis teljesen stabil. Az állvány meglehetősen szokatlan dizájnja nincs hatással a funkcionalitásra: rengeteg beállítási lehetőség áll rendelkezésre: 90°-os balra és jobbra forgatással, 30°-os elforgatással, 130 mm-es magasságállítással és -4° és 21,5° közötti dőlésszöggel. Az állvány és a szekrény egy testre szabott gyorskioldó mechanizmussal csatlakozik.

A monitor a két HDMI 2.0 porttal és a két DisplayPort 1.4 videoporttal rendelkezik. A videó bemenetek mellett található egy 3,5 mm-es audio jack, a külső tápegység bemenete és három USB port. A portok elhelyezése – ugyanúgy, mint a legtöbb monitornál- nem túl szerencsés, a kábelek csatlakoztatása nem kis feladat. Szerencsére ez egyszeri feladat és tény, hogy a kijelző meglehetősen könnyű egy 27 hüvelykes monitorhoz képest, mindössze 6,4 kg az állvánnyal együtt, ami megkönnyíti a megdöntést a jobb hozzáférés érdekében. A két DisplayPort 1.4 bemenet képes kezelni a monitor 1440p felbontását a maximális 240 Hz-es frissítési gyakoriság mellett, a HDMI 2.0 portok 144 Hz-re képesek. Az USB-elosztó ma már alap. Kettő 5 Gpbs USB-A downstream és egy USB-B upstream csatlakozót kap a vásárló.

Fantasztikus színek

Az Agon Pro AG276QZD is ugyanazzal az LG által gyártott 27 hüvelykes, 1440p 240 Hz-es OLED panellel rendelkezik, mint az LG UltraGear 27GR95QE és az Asus ROG Swift PG27AQDM. Az új Agon Pro képernyője enyhén matt, tükröződésmentes felülettel rendelkezik. A képernyő mozgáskezelése már-már tökéletes, de ez el is várható egy 0,03 ms GtG válaszidővel és 240 Hz-es frissítési gyakorisággal rendelkező OLED képernyőtől. A FreeSync Premiumnak (NVIDIA G-SNYC kompatibilis) köszönhetően nem találkoztunk a kép szaggatásával sem. A készüléknek lenyűgöző egyenletes a fényereje, a színek rendkívül élénkek. A színek egyébként fantasztikusak. Megfelelő beállítások mellett a színpontosságra sem lehet panasz, és ilyenkor a tónusok szemre is természetesek. A betekintési szög a várakozásoknak megfelelően hibátlan, azaz még akkor sem kezdenek torzulni a színek, ha oldalról nézzük a képernyőt.

A modell rendelkezik a Sniper Scope funkcióval, amelynél a képernyő közepén egy rész nagyítva látszik, ami a lövöldözős játékoknál hasznos. Ugyanez igaz a Shadow Controlra is, amellyel az árnyékok világosíthatóak ki: ezzel ugyan rosszabb lesz a látványvilág, viszont nehezebben tudnak elbújni az ellenfelek. Szintén a játékosoknak lehet hasznos az FPS számláló, amely arról szolgáltat információt valós időben, hogy hány képkocka jelenik meg a kijelzőn. A kékfény-csökkentés sem hiányzik, amelynek aktiválásával csökkenthető a kék komponens aránya, ami gyengébb képminőséget, viszont kíméli a szemet.

A kávába rejtett ötwattos hangszórók komoly hangerőt képesek nyújtani, mindazonáltal nem ajánljuk teljesen feltekerni a hangerőt, mert ekkor már torzítani fog. És persze túlzás lenne komoly basszusokat elvárni egy monitorba épített a hangrendszertől.

A készülék OSD menürendszerének elrendezése zavaró lehet: egyes menüpontok balra/jobbra mozgatással, míg mások fel/le mozgással módosíthatók. Cserében minden elvárható beállítást tud, ami egy játékosoknak szánt kijelzőnek tudnia kell: ilyen például az árnyéknövelés, a képkocka-számláló vagy a mesterlövész mód. Hozzátartozik a teljes képhez, hogy a Microsoft Windows felhasználóknak rendelkezésére áll a G-Menu szoftver, amellyel nagyon kényelmesen és egyszerűen megkerülhetők az OSD menü kényelmetlenségei. A monitor számos színmódot, színhőmérsékletet és színgamma-beállítást tartalmaz, és még a monitor hátlapján található „LightFX” RGB-LED világítás is testre szabható.

Főbb jellemzők

  • OLED kijelző.
  • 27 hüvelykes.
  • 2650 x 1440 240 Hz-es OLED kijelző játékhoz és videózáshoz.
  • 2x5W hangszórók.
  • Kis helyet foglaló állvány.
  • Aszimmetrikus kialakítás.

 

Előnyök

– Lenyűgöző OLED kijelző valódi feketékkel és telített színekkel.
– A képernyő átlagon felül tükröződésmentes.
– Négy videó bemenet.
– Pontos szín kalibrálás nélkül.
– Kiváló mozgáshűség, alacsony bemeneti késleltetés.
– Kompakt állvány.
– Prémium minőség.
– Jó ár-érték.

Hátrányok

– A versenytársaknál valamivel alacsonyabb HDR fényerő.
– A hangszórók maximális hangerőn torzítanak.
– A HDMI portok 2.0-sak, nem 2.1-esek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

NIS2: Sokba fog kerülni a felkészületlenség

ked ápr 16 , 2024
ShareTweetPinShareA Micro Focus szakértői rendesek! Összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat az új uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2 fókuszterületeiről és a javasolt módszerekről. Az új uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2 számos szervezet számára támaszt új követelményeket több különféle területen. Nehéz eligazodni, kinek milyen teendői vannak, mely rendszereket és folyamatokat kell átvizsgálni, és […]
NIS2

És még ez is...