Három milliárd forintos uniós forrásból fejleszti térinformatikai és it-rendszerét az OVF

aszályHárom milliárd forintos uniós forrásból fejlesztheti vízgazdálkodási információs rendszerét (VIZIR) az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) – jelentette be a szervezet.

Az OVF térinformatikai és alap it-infrastruktúrájának fejlesztését célzó fejlesztés pénzügyi alapját a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 2014-2020 közötti, vissza nem térítendő uniós forrás szolgáltatta – mondta Labdy Jenő műszaki főigazgató-helyettes. A közbeszerzési eljárásokat 2021-ben hirdették meg, a szerződéseket idén márciusban megkötötték, a fejlesztésekkel 2023 végéig, a pénzügyi elszámolás előtt kell végezniük a vállalkozóknak – mondta. A projekt célja a vízügyi ágazat támogatása geodézia, távérzékelési adatgyűjtéssel és az ezt kiszolgáló it-infrastruktúra fejlesztésével, amelyek elengedhetetlenek a vízgazdálkodás és az éghajlatváltozás hatásainak vizsgálatára – tette hozzá.

Az OVF főosztályvezetője, Szabó Györgyi elmondta, hogy az eddig különálló vízgazdálkodási célú adatbázisok összekapcsolásával egy új, integrált téradatbázis jöhet létre. Új, részletgazdag felbontást biztosító mérőrendszereket szonárokat is vásárolnak. A fejlesztések másik része az it-biztonság javítása mellett az it-park korszerűsítét célozza, valamint a térinformatikai adatok mennyiségének kezelésre alkalmas rendszerkörnyezet biztosítását – mondta Kubinyi Imre, az OVF informatikai főosztályának vezetője. Ennek keretében duplájára, 550 terrabájtra növelik a szervezet szerverkapacitását, kilenc új szerver üzembe helyezésével. Kubinyi elmondta, hogy a támogatás elosztásánál hatékonysági szempontok játszottak szerepet, ezért a KEHOP forrásokat kizárólag az OVF-re koncentrálták.

A 12 regionális vízügyi igazgatóságnál hasonló célú fejlesztések várhatók. A kormány erre már jóváhagyott 7,43 milliárd forintot a Digitális Megújulás Operatív Program (DIMOP) keretében, de ennek kifizetése még nem történt meg a 2021-2027 uniós források kifizetésének befagyasztása miatt.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért három tudós kapja a kémiai Nobel-díjat

pén okt 7 , 2022
A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért három tudós, Carolyn R. Bertozzi amerikai, Morten Meldal dán és Karl Barry Sharpless amerikai vegyész kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint. Az elismerést az úgynevezett klikk-kémia és a bioortogonális kémia kifejlesztéséért ítélték a tudósoknak. Mint a […]
Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal, K. Barry Sharpless