Informatikus-politológus a Magyar Kutatási Hálózat vezérigazgatója

Jakab RolandGulyás Balázs, a Magyar Tudományos Akadémiától elorozott kutatóintézetekből szervezett Magyar Kutatási Hálózat elnöke Jakab Rolandot nevezte ki a Magyar Kutatási Hálózat vezérigazgatójává 2024. január 1-jei hatállyal. Az új vezérnek e poszt mellett megmarad a hálózat irányító testületében 2023. július 15-e óta betöltött tagsága is. Kinevezése kapcsán Jakab elmondta: „Megtiszteltetés számomra, hogy a központtá alakulással is jelzett szintlépés folyamatát vezérigazgatóként én irányíthatom. Elkötelezett vagyok aziránt, hogy Gulyás Balázs elnökkel és a Magyar Kutatási Hálózat minden munkatársával együtt, szakmai tudásom legjavát adva támogassam közös céljaink elérését.

A mesterséges intelligencia (MI) megjelenése sok más területhez hasonlóan a kutatások világát is alapjaiban változtatja meg, ezért haladéktalanul elkezdjük a hálózat átfogó MI stratégiájának kialakítását. Ez egy olyan technológiai forradalom, amely egyszerre jelent hatalmas fejlődési lehetőséget azoknak, akik idejében felismerik a jelentőségét, illetve óriási leszakadási kockázatot azok számára, akik nem élnek vele. Ez nem csupán a kutatómunkára igaz, hanem a tudománymenedzsmentre is: a manuális adminisztráció csökkentésében is elképesztő szerepe lehet az MI-nek, ezért a hálózat központja elsők között építi be saját rendszereibe a feltörekvő új megoldásokat.”

23 év egy munkahelyen

Jakab informatikusi, politológusi diplomáit a Debreceni Egyetemen (DE) szerezte, majd posztgraduális tanulmányokat folytatott egyesült államokbeli egyetemeken: 1997-1998 között az Portland State University-n, 2000-ben Weatherhead School of Management at Case Western Reserve University-n. 2003–2013 között a DE óraadója. (Tudományos munkájának nem találtuk nyomát. A -szerk- megj.) Az elmúlt 23 évben egy multinacionális nagyvállalatnál, az Ericsson Magyarország Kft.-nél számos hazai és régiós vezetői tisztséget töltött be mind vállalatvezetési, mind stratégiai, mind K+F+I területeken. Szakmai pályafutása 2000-ben indult, ekkor csatlakozott az Ericssonhoz, ahol kezdetben stratégiai üzleti tanácsadói feladatokat látott el, majd rendszerintegrációs és mobilbanki projektek fejlesztésével és vezetésével foglalkozott.

Ezt követően a multimédia-termékek értékesítéséért volt felelős Magyarországon és Macedóniában. 2008-ban marketing- és kommunikációs igazgatónak, majd általános vezérigazgató-helyettesnek nevezték ki. 2013-tól -sokadmagával- az társaság ügyvezető igazgatója lett, majd 2018-tól az Ericsson nyolc országot felölelő közép-európai régió stratégiai igazgatója. Szakmai vállalati tevékenysége során számos technológiai újítás (3G, 4G, 5G) hazai bevezetésében és csúcstechnológiát képviselő kutatások és fejlesztések – MI, IoT, Edge Computing, felhőtechnológia, XR – hazai elterjesztésében, valamint a vállalat egyetemi kapcsolatainak erősítésében vállalt szerepet. Számos szakmai és társadalmi szervezet vezetését látja el.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Minden csapat nyert a Telekom Kraft AI Bajnokságon

csü jan 4 , 2024
ShareTweetPinShareTíz középiskolai csapat mérte össze mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos tudását a Telekom Kraft AI Bajnokság döntőjében. Csodás alkotások születtek. Lezajlott a Telekom Kraft AI Bajnokság döntője, ahol az ország különböző pontjairól érkező tíz középiskolai csapat mérte össze a mesterséges intelligenciával kapcsolatos gyakorlati tudását. A versenyen résztvevőknek lehetőségük volt megmutatni tehetségüket […]
Telekom Kraft AI Bajnokság döntősei

És még ez is...