Kínában a hagyományos orvoslásban jártas “orvosrobotot” fejlesztenek

robot-doktorA hagyományos kínai orvoslásban járatos, diagnózis felállítására képes, emberi külsejű orvosrobotok jelenhetnek meg jövő tavasszal a kínai orvosi rendelőkben – számolt be az újdonságról a Sanghaj Televízió riportja. Az intelligens gépeket együtt fejleszti a sanghaji Fudan Egyetem matematikatudományi intézete és a sanghaji hagyományos kínai orvoslás egyeteme. A robotok a hagyományos kínai orvoslást (TCM) gyakorló doktorok módszereit alkalmazzák: meghallgatják a beteg hangját és légzését, értékelik teste illatát, felmérik a kórelőzményeket, és elemzik életviteli szokásait, érzelmeit is.

A fejlesztők szerint a robotok a TCM orvosokhoz közel hasonló pontosságú diagnózis felállítására lesznek képesek, a szubjektivitás kizárásával. Ennek ellenére a TCM-1 elnevezésű robot első változata biztosan nem “dolgozik” majd önállóan, az orvosok mellett működve viszont jelentős mértékben hozzájárulhat a diagnózis sikeréhez – közölte a kutatócsapat. A kézzel és lábbal rendelkező, emberformájú robotdoktor szoftvere a radiológiai diagnosztikában használt számítógépes tomográfia felvételek és ultrahangos vizsgálati eredmények bizonyos szintű elemzésére is képes lesz. Az országban már végeznek operációkat orvosi robotkarokkal és elszórtan orvosi kisegítő robotok alkalmazásával is próbálkoznak, a TCM-1 ugyanakkor az első kínai fejlesztésű robotdoktor — írja az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Balneológiai összefogás a neten

pén márc 20 , 2015
Közös portált hoznak létre a visegrádi országok (V4), a fejlesztés alatt álló weboldalon gyógyfürdők és wellness-létesítmények többnyelvű adatbázisa érhető el – tájékoztatta az MTI-t a magyar részvételt koordináló Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület titkára szerdán. Baumann Irén elmondta: egy ingyenesen fenntartott portálon keresztül angol, cseh, magyar, lengyel és szlovák nyelven lesznek […]

Friss, ropogós