Kína arcfelismerő és adatelemző technológiákat használ az Ujgurok megfigyelésére

Arcfelismerő technológiák és adatelemző mobilalkalmazások is megtalálhatóak a kínai hatóságok eszköztárában, amellyel Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület lakosságát megfigyelik – írta legújabb jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

A kínai hatóságok megfigyelőállamot építenek, hogy követhessék a hszincsiangi lakosság minden lépését – figyelmeztetett Sophie Richardson, a HRW Kínával foglalkozó részlegének vezetője. A jogvédő szervezetnek sikerült megszereznie egy kínai hatósági mobilalkalmazás másolatát, amely a tömeges megfigyelések és a muszlim vallású ujgurok önkényes bebörtönzésének egyik sarokköve. A kínai rendőrségi és kormányzati tisztségviselők a mobilalkalmazás segítségével egy gombnyomással szinte mindent megtudhatnak a Hszincsiangban élőkről, legyen szó vallási szokásaikról, politikai irányultságukról, foglalkozásukról, telefonszámukról, autójukról vagy vércsoportjukról. A hatalmas, integrált közös műveletek felületének (IJOP) nevezett központi adatbázist a rendőri ellenőrzések során felvett információk, a biztonsági kamerák felvételei és wifi-felderítő programok segítségével a mobiltelefonokból kiolvasott adatok táplálják.

Az IJOP hatósági mobiltelefonos alkalmazásában megjelölhetőek a különféle gyanús tevékenységek, például az, ha az adatbázisban szereplő személy felhagyott a mobiltelefon-használattal, nem a saját autójába tankolt, a hátsó ajtón szokta elhagyni otthonát, nem barátkozik a szomszédokkal, mecseteknek gyűjtött adományt, vagy szokatlan mennyiségű áramot fogyasztott az elmúlt időszakban — számolt be a HRW. “Gyanús lehet az is, ha valaki Vibert, Whatsappot vagy Telegramot használ” – tette hozzá Richardson. Az applikáció az összegzést követően megjelöli a gyanús személyeket, és értesíti a legközelebbi hatóságokat, amelyek kötelesek vizsgálatot indítani. Többen kerültek már átnevelő táborba homályos, mondvacsinált indokkal az alkalmazás alapján – mutatott rá Richardson.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Szijjártó szerint nemzetgazdasági érdek a jó együttműködés a Huawei-jel

sze máj 8 , 2019
Magyarország nemzetgazdasági és stratégiai érdekének nevezte a jó együttműködés folytatását a Huawei kínai távközlési vállalattal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető több megbeszélést is folytatott James Livel, a Huawei Technologies európai régiójának elnökével, valamint William Wuval, a magyar leányvállalat vezetőjével. Biztosította a kínai társaság vezetőit arról, hogy Magyarországon egyetlen […]